TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Hakuin Ekaku

 

Hakuin Ekaku (1686-1769) a fost un calugar din scoala Zen Rinzai din perioada Edo. A primit transmisia Dharmei de la maestrul Shoju Rojin (1642-1721), devenindu-i astfel succesor. A fost rasplatit cu titlul de Intai-Statator (dai’ichizo sau Primul Scaun) in scoala Myoshin-ji. Desi faimos, el a preferat sa rataceasca prin toate tinuturile Japoniei pentru a transmite adevarata invatatura Zen. Cunoscut ca "Reinsufletitor al Scolii Rinzai", el a transformat aceasta scoala Zen - pe vremea lui o traditie aflata in declin, lipsita de o practica riguroasa - intr-o traditie centrata pe meditatie si practica koan-urilor.

A fost foarte iubit de multime; invatatura sa morala era bazata pe vechile traditii japoneze si pe doctrina buddhista. Titlurile sale imperiale (postume) au fost Shinki Doku­myo Zenji si Shoshu Kokushi. Dintre scrierile lui amintim: Goroku, Yasen kanna, Kaiankoku go (7 vol.) si Orategama.

Hakuin a ramas celebru si prin arta sa. Am putea spune ca faima lui s-a raspandit mai ales ca rezultat al interesului pentru picturile si caligrafiile sale, prin care cauta sa redea valorile Zenului; de aceea au fost socotite adevarate "predici vizuale". Cu indreptatire s-a afirmat ca arta lui nu poate fi inteleasa in afara scrierilor sale, caci el a fost inainte de toate un invatator religios, un maestru spiritual.