TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Franciscus Mercurius van Helmont

 

Franciscus Mercurius van Helmont (1614-1699)

Alchimist si scriitor flamand, este fiul lui Jan Baptist van Helmont. In 1640 publica opera de pionierat in chimie a tatalui sau, care leaga originile stiintei de studiul alchimiei.

Inca de la inceputurile carierei sale ca fizician, van Helmont a devenit kabalist asociindu-se cu Henry More, care facea parte din grupul filosofilor platonisti de la Cambridge. Impreuna au adnotat traducerile textelor kabaliste ale lui Christian Knorr von Rosenroth. A colaborat cu acesta la traducerea lucrarii lui Boethius De consolatione Philosophiae. Impreuna cu Rosenroth a realizat cea mai completa colectie de texte ebraice reunite pentru prima oara in Kabbala denudata (vol.I in1677, vol. II in1684). Colectia aceasta include si lucrarea Kabbala crestina (Adumbratio kabbalae christianae) a lui Van Helmont cunoscuta si sub denumirea de Dialoguri intre un kabbalist si un filosof crestin.

In 1667 apare primul sau tratat: Alphabeti veri hebraici brevissima delineation, care dezvolta ideea unui alfabet natural referindu-se la limba vorbita de Adam, pe care Van Helmont o asociaza cu ebraica. A demonstrat ca alfabetul ebraic contine si un ghid de pronuntare asemanator unei notatii muzicale pentru limba si voce.

 

Principalele opere:

A cabbalistical dialogue, 1682;

Seder Olam sau Ordinea, seriile sau succesiunea tuturor veacurilor lumii intregi, 1693.

The pradoxical discourses, 1685