TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Richard Flanagan
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Richard Flanagan (n. 1961, Tasmania), romancier, jurnalist și regizor de film, este cosiderat unul dintre cei mai buni scriitori australieni ai generației sale. Descendent al unei familii irlandeze deportate în Tasmania în secolul al XIX-lea, Flanagan își încheiei studiile cu o bursă la Universitatea din Oxford. Pasionat de peisajele sălbatice ale țării sale, participă la expediții cu canoe pe râurile insulei natale, care vor deveni o importantă sursă de inspirație pentru romanele sale.

Devine cunoscut în 1994 cu primul său roma, Moartea unei călăuze pe râu, iar în 1997, cel de-al doilea roman, Să bați din palme cu o singură mână, este recompensat cu premiile Australian Booksellers Book of the Year Award și Vance Palmer Prize for Fiction. În 1998, adaptarea pentru marele ecran a acestui roman, ale cărei scenariu și regie le semnează scriitorul însuși, este nominalizată la premiul Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Succesul este confirmat de critică la apariția celui de-al treilea roman, publicat în 2001, Cartea cu pești a lui Gould, recompensat în 2002 cu Commonwealth Writes’ Prize. Romanul publicat în 2007, Teroristul necunoscut, este la rândul lui un succes mondial.

În octombrie 2014, Flanagan primește Premiul Man Booker pentru romanul O cale îngustă spre nordul îndepărtat, scris în 2013 ca un omagiu tatălui său, supraviețuitor al tragediei militarilor australieni prizonieri de război ai trupelor japoneze, obligați să participe la construirea căii ferate cunoscute sub denumirea "Burma Railway".

Romancierul trăiește împreună cu soția și cele trei fiice în Hobart, Tasmania și continuă să scrie articole despre insula natală în presa australiană, nu fără a suscita controverse.