TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autor \ D.H. Lawrence
Vezi toate produsele

D.H. Lawrence Vezi toate produsele

Romancier, poet, critic englez şi pictor, D. H. Lawrence este unul dintre cei mai impozanţi reprezentanţi ai literaturii engleze din secolul XX.

S-a născut la 11 septembrie 1885, în Eastwood, Nottinghamshire. Al patrulea copil al unui miner şi al unei foste învăţătoare, scriitorul are o copilărie săracă şi dominată de certuri între părinţi.

Primeşte o bursă la Nottingham High School şi lucrează ca funcţionar într-o fabrică de instrumente chirurgicale. După terminarea studiilor la Nottingham University, devine profesor la vârsta de 22 de ani. În 1912 o întâlneşte pe Frieda von Richthofen, soţia profesorului Ernest Weekly. Se îndrăgosteşte de ea şi aceasta îşi lasă familia (soţul şi trei copii) pentru a fugi cu Lawrence în Bavaria. În 1914 cei doi se căsătoresc.

În timpul Primului Război Mondial, familia Lawrence este permanent hărţuită şi cei doi sunt acuzaţi de spionaj în favoarea Germaniei. Cariera lui de scriitor începe în 1909, când i se publică mai multe poezii în "English Review". În 1911, apare primul său roman, "The White Peacock", urmat de "Sons and Lovers" (1913), "The Rainbow" (1915) şi "The Lost Girl" (1920). Cartea cea mai cunoscută a lui Lawrence este "Lady Chatterley`s Lover" ("Amantul doamnei Chatterley"), publicată în 1928, la Florenţa. Romanul prezintă povestea de dragoste dintre o femeie bogată şi un angajat de pe proprietatea soţului ei. Atât în Anglia, cât şi în SUA, cartea a fost interzisă o bună perioadă de timp, fiind considerată pornografică. Printre lucrările lui Lawrence se mai numără şi "Women in Love" (1920), "Aaron`s Rod" (1922), "Kangaroo" (1923) şi "The Plumed Serpent" (1926). Dintre lucrările sale de non-ficţiune merită amintite "Movements in European History" (1921), "Psychoanalysis and The Unconscious" (1922) şi "Studies in Classic American Literature" (1923).

D. H. Lawrence a murit la Vence, în Franţa, pe data de 2 martie 1930. Postum, a fost apreciat şi pentru picturile sale expresioniste, create în perioada anilor `20.