TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ John Dee

 

John Dee (1527-1608) a fost fiul unui oficial de la curtea regelui Henry al VIII-lea. S-a nascut astfel in lumea Tudorilor, cu putin timp inainte de despartirea de Roma, cand problema separarii se contura. A fost foarte apropiat de familia Dudley, adepti puternici ai reformei radicale.

Dee era de origine galeza si credea ca este urmasul unui vechi print britanic, sustinand chiar un anumit grad de inrudire cu Tudorii si regina Elisabeta I. S-a asociat puternic cu latura arthuriana, mitica si mistica a ideii elisabetane de "Imperiu britanic".

Printre miile de carti din biblioteca lui Dee se aflau scrierile mai multor autori alchimisti. Detinea o colectie impresionanta a operelor lui Lull. Avea cartile lui Pico della Mirandola si ale lui Reuchlin. Detinea celebrele lucrari De occulta philosophia de Agrippa si De harmonia mundi a lui Georgi. Desi aceste opere au format miezul bibliotecii lui Dee si au ocupat centrul gandirii sale, acea biblioteca si acea gandire cuprindeau o mare bogatie de cunostinte stiintifice de toate genurile. Ca un adevarat spirit al Renasterii, Dee a cautat sa asimileze intregul domeniu al cunoasterii disponibil in vremea aceea.

Cunoscut drept unul dintre cei mai invatati oameni ai epocii sale si educat in traditia umanista pluralista, care reunea neoplatonismul, neopitagorismul, hermetismul, alchimia si cabala, John Dee se afla la granita cu modernitatea, modernitate care va conduce traditia umanista catre un intreg sincretist. El este cel care avea sa transforme sincretismul in sinteza.