TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Daša Drndić
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Daša Drndić (1946-2018), scriitoare de origine croată, a studiat limba și literatura engleză la Universitatea din Belgrad. Cu ajutorul unei burse Fulbright a urmat cursurile unui masterat în Statele Unite, pentru ca apoi să-și obțină diploma de doctorat la Universitatea din Rijeka, unde va și preda ulterior. Timp de mulți ani a lucrat în departamentul de dramaturgie al postului național de radio din Belgrad, pentru care va scrie și va produce numeroase piese de teatru. De asemenea, a lucrat ca jurnalistă și traducătoare și a făcut parte din PEN Croația, precum și din Asociația Scriitorilor din Croația. Vreme îndelungată a militat pentru drepturile omului și pentru libertatea de exprimare. I-a numit pe Franz Kafka, Thomas Bernhard și Elfriede Jelinek sursele ei de inspirație.

Trieste (2007), roman documentar nominalizat pentru Independent Foreign Fiction Prize, a fost tradus în mai multe limbi și i-a adus autoarei lui recunoaștere internațională.

Daša Drndić a încetat din viață la vârsta de 71 de ani după o lungă luptă cu cancerul. Cu câteva luni înainte, cartea ei Belladonna (2012) se număra printre finalistele premiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Știind că va muri, cu banii astfel câștigați a organizat o petrecere de rămas-bun în librăria ei preferată din Rijeka.