TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Constantin Pivniceru

Absolvent al Institutului Politehnic București (1949), are o activitate de 57 de ani în cinematografie. A participat la proiectarea și darea în funcțiune a Centrului de Producție Cinematografică de la Buftea, în cadrul căruia a îndeplinit diferite funcții de conducere.
Din 1952, specialist în prelucrarea peliculei de film în laboratoarele din România, a activat ca șef laborator de prelucrare a peliculei (1954-63), șef serviciu tehnic (1963-65), director de producție al studioului (1965-68), director general adjunct (1968-70). A contribuit la perfecționarea procesului de prelucrare a peliculei “Agfacolor” și a introdus procesul KODAK “Eastman-color” în România.
Din 1970 până în 1989, director general al Centrului de Producție Cinematografică “București” – Buftea și director general adjunct al Centralei “Româniafilm”.
A contribuit tehnic și organizatoric la realizarea a peste 450 filme artistice de lung metraj și seriale TV, alb-negru și color, produse în țara noastră sau în colaborare cu alte studiouri din Franța, Anglia, Germania, URSS, Ungaria, Cehoslovacia, Italia etc.
Specializări la studiourile “Mosfilm”-URSS (1954); “Pinewood”- Anglia (1965); “Hollywood”-SUA (1970); “Bavaria Film”-RFG (1970) și la firmele AGFA si KODAK.
Din 1963, activitate didactică universitară la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I L Caragiale” București, profesor din 1977. A prilejuit debutul studentilor săi, astăzi cunoscuți regizori de film sau directori de imagine.
Autor a 5 cărți de specialitate, a tradus lucrări în domeniu, a publicat peste 300 de studii, articole și eseuri dedicate filmului, a participat la peste 50 de manifestări naționale și internaționale, promovând producția românească de filme. A susținut comunicări la congresele UNIATEC (Union Internationale de Téchnique Cinématografique) – la Milano (1964) și Bruxelles (1968).
Cineastul Constantin Pivniceru a susținut înființarea Asociației Cineaștilor, iar după 1990 a participat decizional la dezvoltarea și funcționarea Uniunii Cineaștilor din România.
A colaborat la publicațiile vremii cu articole teoretice și de informare cinematografică.