TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Andrea Calogero Camilleri

Andrea Calogero Camilleri (n. Porto Empedocle, 6 septembrie 1925) este unul dintre cei mai populari scriitori italieni contemporani. Poet promițător în tinerețe, apoi regizor de teatru, scenarist și producător de radio și televiziune, Andrea Calogero Camilleri a început să scrie romane după patruzeci de ani.

Astăzi, „Bătrânul“, cum îl numesc cu tandrețe contemporanii, este considerat un nume de referință al genului polițist, pe care l-a rafinat până spre ficțiunea literară. 
 
Primul său volum, Il corso delle cose, a fost publicat abia în 1978 (deși fusese scris cu zece ani mai devreme), însă consacrarea literară a cunoscut-o după alți cincisprezece ani, odată cu romanul La stagione della caccia.
 
În 1994, a apărut La forma dell’acqua, primul roman din seria Comisarul Montalbano, personaj care avea să se transforme în scurt timp într-un adevărat cult. Comisarul Montalbano (numit în onoarea scriitorului Manuel Vazquez Montalban) a devenit atât de popular (la aceasta contribuind și un serial de televiziune de mare succes), încât Andrea Camilleri a ajuns în situația de a nu mai putea renunța la el (asemenea lui Arthur Conan Doyle cu personajul său Sherlock Holmes).

Prin urmare, Camilleri ar fi luat hotărârea ca ultima aventură a lui Montalbano s-o încredințeze editorului său, cu indicația de a fi închisă într-un seif și publicată abia după moartea autorului. În onorea sa, orașul natal Porto Empedocle, care stă la baza localității fictive Vigata unde Montalbano își desfășoară activitatea, și-a schimbat denumirea în Vigata.