TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Annie M.G. Schmidt
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) s-a născut în orașul Kapelle din Olanda. A fost un copil retras și cuminte, căruia îi plăcea să își petreacă timpul cu nasul în cărți. A început să scrie poezii încă de mică, iar când mama ei a mers la o clarvăzătoare, aceasta i-a prezis că Annie va deveni o scriitoare faimoasă. 

Părinții au trimis-o la Haga ca să studieze și să devină notar public, dar ea nu și-a dorit niciodată asta. A plecat în Germania, unde a fost dădacă, iar apoi a făcut cursuri de bibliotecar. Până în 1946, când s-a angajat la ziarul Het Parool din Amsterdam, a fost directoarea bibliotecii din Vlissingen.

Și-a început cariera literară scriind poezii și povestiri pentru Het Parool, care au fost foarte bine primite de cititori. A scris, de asemenea, și texte pentru cabaret, teatru radiofonic și televiziune. Inspirată de năzbâtiile fiului ei, Filip, a început să publice scurte povestiri despre un băiat și o fată, Jip și Janneke, care au devenit unele dintre cele mai îndrăgite personaje din literatura neerlandeză pentru copii.

Annie Schmidt a continuat să publice, iar în 1957 Wiplala a fost declarată cea mai bună carte pentru copii din Olanda. În 1970 a scris Minoes (Domnișoara Miau), a cărei ecranizare din 2009 s-a bucurat de un mare succes internațional.

Pe lângă numeroasele premii obținute în Olanda, în 1988 a primit prestigiosul premiu Hans Christian Andersen pentru contribuția adusă literaturii pentru copii. Annie M.G. Schmidt este considerată „regina literaturii neerladeze pentru copii” și una dintre cele mai importante scriitoare neerlandeze din toate timpurile.