TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Ananda Kentish Coomaraswamy

 

Ananda Kentish Coomaraswamy s-a nascut in Ceylon (Sri Lanka) in 1877, din mama englezoaica si tata hindus. Dupa moartea tatalui sau, fiind inca destul de mic, pleaca cu mama sa in Anglia, ea urmand sa se ocupe in continuare de educatia tanarului Coomaraswamy. In 1889 se inscrie la Wycliffe Collage, iar in 1909 intra la Universitatea din Londra, unde alege sa studieze geologia si stiintele naturale. Isi obtine doctoratul in geologie si pleaca pentru o perioada in Ceylon pentru a intreprinde cercetari in domeniul specializarii sale.

Aceasta vizita, spune un biograf de-al sau, "i-a schimbat intreaga viata. A fost extrem de uimit de splendoarea artistica a ruinelor. Se simtea dator sa studieze aceasta arta magnifica si sa explice frumusetea si semnificatia ei restului omenirii". De aici, a continuat sa studieze si traditia indiana, mai ales hinduismul si buddhismul si, tot asa, observand ca se pot gasi paralele si in alte traditii, a depasit aceste "granite", ajungand sa se ocupe in paralel de arta si filozofia occidentala antica si medievala. Aceasta situatie si rigoarea ce il caracteriza l-au determinat sa abordeze sursele cercetate in limbile in care au fost redactate; astfel, cronologic, s-a specializat in limbile italiana, spaniola, olandeza, persana, sinhaleza, franceza, germana, latina, greaca, sanskrita, pāli, si hindi, fiul sau, Rama Coomaraswamy, ajungand sa spuna despre tatal sau ca "citea si vorbea in jur de 30 de limbi".

In anul 1917, Coomaraswamy este invitat sa preia postul de director de cercetare in artele indiana, persana si musulmana, la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, SUA. Isi continua cercetarile pe care le incepuse si publica articole in diverse reviste si jurnale de specialitate, atat din America cat si din India. Moare in anul 1947, la varsta de 70 de ani.

Preocuparile lui Ananda K. Coomaraswamy manifestate inca din perioada tineretii se inscriu in sfera istoriei artei, teoriei esteticii, criticii sociale, religiei comparate, simbolismului si metafizicii traditionale. Opera sa numara peste 600 de titluri, printre care carti, majoritatea constituind articole si volume ce grupeaza articole. Alaturi de René Guénon (impreuna cu care a incercat sa readuca pe intelesul nostru semnificatia si rolul avut de traditia universala), Mircea Eliade si C. G. Jung, Coomaraswamy reprezinta unul din spiritele cele mai patrunzatoare ale secolului XX.