TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Alexandru Muraru

BIOGRAFIE

Alexandru Muraru (n. 1982) este doctor în știinţe politice, cercetător știinţific și cadru didactic în Departamentul de Știinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Din 2009 este cercetător asociat la Institutul Român de Istorie Recentă (București). În perioada 2009-2010 a fost consultant la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A absolvit două programe de master, în Istorie Românească și Știinţe Politice, ambele în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iași. A beneficiat de burse de studiu și a urmat cursuri postuniversitare avansate la Royal Holloway (University of London, Marea Britanie), University of Utrecht (Olanda), Northwestern University (Chicago, Illinois, SUA), Center for Advanced Holocaust Studies (Washington, DC, SUA), EHRI — Mémorial de la Shoah (Paris, Franța), Inter University Center — Geoffrey Nice Foundation & University of Amsterdam, The Netherlands (Dubrovnik, Croația) etc. În perioada 2008-2011 a beneficiat de o bursă doctorală de trei ani oferită de Comisia Europeană.

A susţinut prelegeri și conferinţe internaţionale pe teme de istorie recentă sau istoria mentalităţilor în centre academice consacrate și în universităţi de renume mondial: Columbia University (New York, SUA), Diplomatic Academy (Viena, Austria), University of Central Florida (Orlando, SUA), École Normale Supérieure (Paris, Franţa), American Southern Political Science Association (New Orleans, SUA), Center for Advanced Holocaust Studies (Washington, DC, SUA), Institutul de Istorie al Academiei Ungare de Știinţe (Budapesta, Ungaria). A participat la numeroase seminarii, workshopuri sau universităţi de vară în Europa și America de Nord, organizate de instituţii academice prestigioase, precum London School of Economics, University of Leipzig, Boston University, Hebrew University of Jerusalem, Stuttgart Media University.

Este autorul cărţii Republica Monarhică: Aportul Familiei Regale la integrarea euroatlantică a României (Junimea, 2009). Publică frecvent studii, articole și recenzii pe teme de istorie recentă sau teorie politică, printre care: „Monarhism și republicanism. Concepte, adepţi, polemici“, Analele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, 2006; „Mesaje pe calea undelor. Elemente de hermeneutică în discursurile Regelui Mihai către români (1948-1989)“, Analele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, 2010; „Între memorie și rescrierea trecutului. Problema Basarabiei, a dilemelor sale statale și identitare în gândirea politică a Regelui Mihai: interpretări și reevaluări“, Analele Antim, Anuarul de Istorie, vol. 9, Editura Pontos, Chișinău, Republica Moldova, 2010; „Reconstrucţia memoriei regalităţii românești în postcomunism: două analize jurnalistice“, în Gheorghe Clivetti, Bogdan Ceobanu, Ionuţ Nistor (Coord.), Cultură, politică și societate în timpul domniei lui Carol I. 130 de ani de la proclamarea Regatului României, Casa Editorială Demiurg, Iași, 2011; „Nașterea unui mit postcomunist: Vizita Regelui Mihai în România — aprilie 1992“, în Liviu Brătescu, Ștefania Ciubotaru (coord.), Monarhia în România — o evaluare: Politică, Memorie și Patrimoniu, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, Iași, 2012; „Reprezentări ale legitimității în dezbaterile privind regalitatea din România în primii ani postdecembriști: evoluții, lecturi și reinterpretări“, Analele Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, 2013; „«Modernizarea» monarhiilor. Problema monarhică în dezbaterea contemporană: analize, tipologii, reevaluări“, Analele Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, 2014.

De asemenea, a publicat zeci de articole de atitudine politică în Observator cultural, Adevărul, platforma de dezbateri civice spunesitu.ro.

Doctor în știinţe politice, cercetător știinţific și cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Alexandru Muraru a fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru al României (2005–2009) și consilier pentru Parlamentul României (2009–2010, 2012–2013).

În perioada aprilie 2013 – martie 2014 a condus, în calitate de director-general, Institutul Național al Patrimoniului. Începând cu decembrie 2014, a fost învestit de Parlamentul României pentru un mandat de 4 ani ca membru titular în conducerea Societății Române de Radiodifuziune. În mai 2008 a fost decorat de MS Regele Mihai I cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate“.