TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Alev Lytle Croutier

Alev Lytle Croutier (n. 1945) este o scriitoare americană de origine turcă ale cărei cărţi au fost traduse în peste douăzeci şi două de limbi. Născută în oraşul Izmir, a urmat studii de literatură comparată la Robert College din Istanbul, apoi, de istoria artei la Oberlin College, una dintre cele mai progresiste universităţi americane.

A predat în universităţi americane precum Dartmouth,  Goddard sau San Francisco State şi a ţinut conferinţe despre cultura şi civilizaţia otomană, femeile din Orientul Mijlociu şi haremuri. A fost membru cofondator al editurii Mercury House specializate în publicarea cărţilor de beletristică şi memorialistică, unde a lucrat ca director editorial vreme de aproape un deceniu.

A lucrat ca scenarist şi creator de documentare în Japonia, Turcia şi SUA şi a primit o bursă Guggenheim pentru scenariul scris de ea pentru filmul Tell Me a Riddle (1980), ecranizare a cărţii omonime a lui Tillie Olsen.

A publicat articole în publicaţii precum Art & AntiquesHarper’sLondon TelegraphNew York TimesSan Francisco Chronicle,GourmetLe MondeDie WocheFocus sau Zyzzyva. A  contribuit la realizarea unor antologii precum: Roots & BranchesIstanbulI Should Have Stayed Home, şi Food, şi, alături de scriitori precum Amos Oz, Tahar Ben Jelloun, Max Gallo, Amin Malouf şi Luis Sepulveda, la A Window over the Mediterranean.

A publicat lucrări de non-ficţiune — Harem: The World Behind the Veil (1989) şi Taking the Waters: Spirit, Art, Sensuality (1992) —, dar şi romane, precum The Palace of Tears (2000), Seven Houses (2002) (despre care Isabel Allende spunea că „îmbină istoria şi ficţiunea într-un model complex”) şi Leyla: The Black Tulip (2003).