TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Autor \ Agnes Grunwald-Spier
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Agnes Grunwald-Spier s-a născut în Budapesta pe 14 iulie 1944, fiind fiica Lonei și a lui Philipp Grunwald. Când era doar un mic copil, Agnes și mama ei au fost salvate de la deportare de un ofițer necunoscut. În noiembrie 1944, acestea au fost trimise în ghetoul din Budapesta, de unde au fost eliberate pe 18 ianuarie 1945. Familia a plecat în Anglia în mai 1947. Tatăl ei, care a fost arestat de fasciștii maghiari și trimis la muncă silnică, s-a sinucis în iunie 1955.

A studiat politică și istorie la Universitatea Oxford Brookes în perioada 1963-1966; și-a luat diplomă de master în Studii despre Holocaust la Universitatea din Sheffield (1996-1998). Au urmat apoi cercetările legate de salvatorii din perioada Holocaustului (1999-2009) și publicarea cărțîi Ceilalți Schindleri în 2010. Lucrarea a fost tradusă în daneză și portugheză braziliană.

În această carte Agnes Grunwald-Spiel face referire la acele omisiuni importante și inevitabile în recunoașterea faptelor celor "Drepți între popoare". Au fost sute, poate chiar mii de tentative de salvare care au eșuat, de cele mai multe ori din cauza tradarilor din partea vecinilor sau a colaboratorilor locali, despre care nu a rămas nicio mărturie: indivizi sau chiar familii întregi au fost ucise pentru că au fost prinse salvând evrei. De cele mai multe ori, atunci când erau descoperiți, cei care încercau să salveze și cei pe care încercau să îi salveze erau uciși de forțele brutale de ocupație, pentru care încercarea de a salva un evreu era o crimă care se pedepsea cu moartea. Documentele scrise despre Polonia sub ocupație germană arată cât de răspândite erau aceste represalii prin crimă.