TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Zidul
Zidul Zidul
Jean-Paul Sartre

Tu ce ai face dacă ai afla că peste câteva ore vei muri? Că cineva care a decis nu-se-știe-cum că nu mai meriți să exiști va împlânta în tine o mogâldeață de plumb, sau mai multe, pentru a se asigura că nu păcălești moartea și scapi? Dar dacă omul pe care l-ai iubit odată se îmbolnăvește atât de rău încât nici măcar nu-ți mai știe numele și trăiește chinuit într-o cameră fără lumină? Dar dacă ai decide într-o zi că viața nu te mai mulțumește? Ce ai face atunci?

 

Zidul este o colecție de cinci nuvele, cu ajutorul cărora ai putea să înțelegi mai bine filosofia existențialistă a autorului. Sartre devine accesibil, iar lumea este un loc mai bun din cauza asta. Din punctul meu de vedere, al unuia care a încercat să-i citească Ființa și neantul, dar n-a reușit, Sartre este un gânditor minunat, însă un autor de ficțiune mult mai bun decât de cărți filosofice. Prima dintre nuvele, despre ultima noapte a unor condamnați la moarte, dă titlul cărții. Poveștile sunt neobișnuite și banale în același timp. Neobișnuite, fiindcă-s intense și, adesea, generează angoasă cititorului. Banale, fiindcă ar putea să fie despre oricine. Oricare dintre noi ar putea să fie Pablo Ibbieta sau Eve Darbédat sau Lulu. Oricare dintre poveștile noastre ar putea fi scrise într-o asemenea colecție, dacă le-am analiza suficient.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Scările Levantului Scările Levantului (Top 10+) Scările Levantului (Top 10+) Amin Maalouf
Am luat cartea dintr-o dorință de a citi ceva care să-mi aducă cât de puțin...
Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Frédéric Beigbeder
Dragostea durează trei ani este una dintre foarte puținele cărți pe care le-am citit...
Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Julian Barnes
N-am reușit niciodată să înțeleg prea bine romanele despre gelozie, poate...
Madame Mallory și micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Richard C. Morais
Face parte din categoria cărților feel-good. Deși lumea micului indian este un loc...
O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei Eluned Summers-Bremner
Pentru un insomniac, una dintre cele mai plăcute lecturi este tocmai despre ceea ce...