Zen si arta reparării motociclete

Cartepedia
Cartepedia 19 Iulie, 2015
5

„Există un singur fel de oameni, care acceptă sau resping mythos-ul în care trăiesc.(…) Dacă ieşi în afara mitului, înnebuneşti.”

Abia la a treia lectură simt că am „asimilat” această carte. Îmi este greu s-o consider un roman. Deşi are personaje şi fir narativ, graniţa între filosofie şi literatură este abolită.


Nu veţi învăţa să vă reparaţi motocicleta, poate mai curand să vă “reparaţi” pe voi înşivă; “Adevaratul motor la care lucrezi eşti tu însuţi”. Cartea nici nu încearcă să convertească pe cineva la filosofia zen. Să o considerăm mai bine dialetica unei minţi “scindate împotriva ei însăşi”.


Naratorul-personaj a pornit într-o călătorie pe motocicletă, însoţit de fiul său şi încă doi prieteni. Pe parcursul călătoriei vedem mai mult înăutrul său, decât înafară. Totuşi cele două „priviri” alternează: pe de o parte avem „aici şi acum-ul” drumului, iar pe de alta gândurile care încearcă să descifreze un alt personaj. Phaidros, un fost „eu” al naratorului, este năluca de care acesta nu poate scăpa decât readucând-o în minte şi reluând firul gândului de acolo unde s-a rupt.


Discursul lui Phaidros se comportă asemenea unui cuţit: taie din ce în ce mai adânc până ce ajunge să se „taie” pe sine. Veţi afla cât de departe poate să meargă o minte determinată să definească ceva ce nu a mai fost definit. Ce a încercat el să facă a fost să pună “calitatea” acolo unde înţelegerea clasică şi cea romantică asupra lumii se ciocnesc; coliziunea se produce totuşi în interiorul lui, în momentul cel mai acut al conştientizării…

Zen și arta reparării motocicletei
Zen și arta reparării motocicletei
Robert M. Pirsig
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram