TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Vremuri second-hand
Vremuri second-hand Vremuri second-hand
Svetlana Aleksievici

În 1991, URSS s-a dizolvat. În 1993 s-a încercat o lovitură militară de stat de către comuniști. Lovitura a eșuat. Omul sovietic s-a trezit, deodată, într-o nouă societate în care nu-și găsea rostul, rolul, o societate care nu-l mai vrea, care-l reneagă, o societate care-i denunță crimele din trecut.
Omul sovietic se trezește brusc pus față în față cu crimele pe care le-a comis împotriva altor nații, împotriva propriilor cetățeni, crime pe care le-a comis în numele socialismului. Iar socialismul s-a prăbușit... Pentru ce au ucis, atunci? Pentru ce și-au omorât și torturat vecinii, cunoștințele, neamurile? Pentru ca idealul lor să se spulbere în doar câteva zile? Dacă socialismul s-a dovedit imposibil de înfăptuit, ei pentru ce au ucis? Pentru un ideal murdar? Atunci, asta înseamnă că ei sunt criminali? Cum să fie criminali cât timp ei au crezut în construcția socialismului? În Lenin, Stalin, în Marele Război de Apărare a Patriei, în URSS, în revoluția mondială? În ce să mai creadă ei acum?
În ce să creadă tinerii care-și văd țara care o dată era puternică și temută acum îngenuncheată de America? De ce să nu se întoarcă la comunism, mai ales că în China socialismul în sfârșit dă roade și este a doua putere a lumii?
Au trimis primul om în spațiu, au avut cea mai puternică armată, URSS-ul avea influență pe jumătate de mapamond, iar acum nu este decât o altă țară care se luptă cu inflația, șomajul.
Svetlana Aleksievici scrie cea mai bună, puternică, ambițioasă, aprigă și periculoasă carte  a sa pe care am citit-o până acum (mai lipsește din bagajul de lecturi doar Enchanted with Death).
Oamenii din cartea Svetlanei Aleksievici sunt de toate tipurile și vârstele. Comuniști care au fost torționari și criminali activi, membri simpli de partid, intelectuali, veterani din cel de-al doilea război mondial, tineri, adolescenți, oameni care detestă comunismul, oameni care au avut succes în capitalism, oameni care jinduiesc după socialism și care nu reușesc să se adapteze la noul regim.
O carte puternică care zguduie cititorul și-l lasă fără suflare. O carte despre o țară nu foarte îndepărtată de noi, o carte care conține mărturii care m-au îngrijorat și înfiorat. O lectură obligatorie, îndrăznesc să spun, în școlile românești. Nu puține sunt legăturile care se pot face de către români cu mărturiile rușilor...

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Cazemata Cazemata Cazemata Tudor Ganea
Cazemata este un roman de debut impresionant, surprinzător ca realizare prin modul...
O sută de rochii O sută de rochii O sută de rochii Eleanor Estes
Wanda Petronski vine în fiecare zi cu o rochie albastră spălăcită, iar colegii...
George şi miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament Roald Dahl
Roald Dahl poate fi amuzant, caraghios, plin de idei năstruşnice şi inteligente,...
Copacul minciunilor Copacul minciunilor Copacul minciunilor Frances Hardinge
    Nu ştiu ce e mai important la Copacul minciunilor, care dintre ideile,...
Dă mai departe Dă mai departe Dă mai departe Catherine Ryan Hyde
Dă mai departe este un bun exerciţiu pedagogic. În fapt, la finalul cărţii...