Vremea schimbării

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 Iulie, 2018
2541

Pe planeta Borthan, Legământul e religia sfântă transmisă de la primii colonizatori de-a lungul secolelor până în zilele noastre. Deși cele 13 provincii sunt deseori în conflict, chiar război, un singur lucru e unanim acceptat: nimeni nu are voie să încalce Legământul. Istoria nu foarte scurtă a planetei a ajuns la un soi de ev mediu pământean, deși încă mai sunt păstrate arme, mașini și avioane pe care doar cei nobili le au pentru că există foarte puțin combustibil disponibil. Legământul presupune să nu povestești nimănui ceea ce simți sau gândești în adâncul tău, singura metodă prin care poți să îți limpezești conștiința e să apelezi la un Decantator, un soi de prelat plătit care intermediază spovedania ta în fața zeilor. De asemenea, niciun borthan nu va vorbi vreodată folosind prenumele eu, este absolut obligatoriu folosirea persoanei a treia atunci când te referi la propria persoană. Restul e erezie și se pedepsește cu închisoarea pe viață sau chiar condamnarea la moarte.

În această lume, Kinnall Darival, unul din fiii septarhului Sallei ( Salla e una dintre provinciile borthaniene) e nevoit să-și ia lumea în cap pentru a scăpa de un posibil asasinat. Fuga lui îi salvează viața și îl ajută să cunoască mai bine provinciile inamice, chiar să-și facă o carieră bănoasă și de invidat. Însă întâlnirea cu pământeanul Schweiz, un explorator pasionat de căutarea divinității, îi dă viața peste cap. Acesta îi pomenește de un drog care se găsește pe una dintre insulele planetei, drog care permite sufletelor să comunice direct, să se deschidă unul în fața celuilalt, încâlcând astfel legea Legământului. Kinnall are bani, are o soție și o meserie respectată, însă sufletul său tânjește după lucruri nepermise și drogul din Sumara pare să fie o soluție. Însă e o soluție periculoasă, care îl poate pune din nou pe drumuri, transformându-l în eretic căutat de întreaga planetă.

Silverberg oferă cititorilor săi o poveste despre descoperirea propriei intimități și despre riscurile oferirii încrederii unei alte persoane. E o poveste cât se poate de serioasă și de actuală, mascată într-un ambalaj SF, amplasată într-o lume medievală. Au trecut aproape 50 de ani de la apariția acestui roman, însă scriitura își păstrează farmecul, iar povestea rezistă bine trecerii timpului.

Vremea schimbării
Vremea schimbării
Robert Silverberg
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram