Vremea schimbării

Mihai Pricopoaia
Mihai Pricopoaia 05 Septembrie, 2018
1171

Ce ar fi să trăim într-o societate în care sentimentele trebuie reprimate iar persoana întâi (exemplu al sentimentalismului și al emoției individuale) să sune ca un blestem la pronunțare? Robert Silverberg încearcă să dea un răspuns acestor întrebări creând o societate bazată pe aceste principii.

Intrigant este, cum probabil a gândit și autorul pentru a avea un impact mai mare, faptul că evenimentele ne sunt povestite la persoana I de către un prinț, Kinnall Darival, ce se revoltă împotriva societății conservatoare în care s-a născut. Și mai interesant este faptul că autorul nu folosește extratereștrii, ci chiar oameni de pe Pământ ce au colonizat altă planetă, diferențele remarcându-se în cadrul aceleiași rase și între locuitorii Borthan-ului și cei ai Pământului (apare unul singur în roman, dar care va zdruncina credința protagonistului), denotând dezechilibrul dintre oamenii ce aparțin de culturi diferite.

Povestea prințului ne este prezentată prin intermediul unui jurnal al aventurilor sale, de la prinț la tăietor de lemne, de la magistrat la renegat ce încearcă să răstoarne ordinea, dezvăluindu-ne astfel și caracteristicile și tradițiile fiecărui loc prin care trece. Iar finalul parcă ne îndeamnă să alegem nu numai dacă ceea ce a făcut Kinnal este corect, ci și dacă societatea noastră poate și trebuie sa fie schimbată sau nu.

Vremea schimbării
Vremea schimbării
Robert Silverberg
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram