TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți

Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase uitate în jurnalele personale ale făuritorilor de istorie sau prin documente bine păzite de teamă să nu schimbe cursul istoriei în detrimentul „marilor biruitori”. Mathias Enard reușește să recupereze o serie de astfel de documente și să le scoată la lumină. Astfel, sub forma unui mic roman deosebit de complex și de bine lucrat, el spune peste veacuri o poveste ce a avut loc cu adevărat, dar care s-a vrut dată uitării. Un episod rămas necunoscut din viața și activitatea marelui pictor și sculptor renascentist Michelangelo Buonarroti. 

În anul 1506, Michelangelo primește invitația sultanului Baizid al II-lea de a veni la Constantinopol pentru a proiecta un pod peste Cornul de Aur, o misiune ce îi fusese dată și mult mai experimentatului Leonardo Da Vinci, dar în care acesta eșuase. O motivație în plus pentru tânărul artist de a-și da măsura talentului său și de a-l surclasa pe cel ce îi stătea „ca un ghimpe în coastă”. 

Ceea ce face ca romanul zămislit pornind de la această intrigă să fie unul de mare calibru este măiestria cu care autorul a împletit istoria autentică, probată prin documente cu imaginația sa debordantă. A luat astfel naștere un roman cu multiple valențe: istoric, de dragoste, documentar-monografic, epistolar și, bineînțeles, psihologic. Pentru că Mathias Enard îndrăznește să sondeze și să realcătuiască pe baza speculației cele mai ascunse gânduri ale marelui artist renascentist. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...
Stelaluna Stelaluna Stelaluna Janell Cannon
Stelaluna este un pui de liliac. Dar într-o noapte, pe când ieșise să caute...