Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 06 Ianuarie, 2018
1982

Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase uitate în jurnalele personale ale făuritorilor de istorie sau prin documente bine păzite de teamă să nu schimbe cursul istoriei în detrimentul „marilor biruitori”. Mathias Enard reușește să recupereze o serie de astfel de documente și să le scoată la lumină. Astfel, sub forma unui mic roman deosebit de complex și de bine lucrat, el spune peste veacuri o poveste ce a avut loc cu adevărat, dar care s-a vrut dată uitării. Un episod rămas necunoscut din viața și activitatea marelui pictor și sculptor renascentist Michelangelo Buonarroti. 

În anul 1506, Michelangelo primește invitația sultanului Baizid al II-lea de a veni la Constantinopol pentru a proiecta un pod peste Cornul de Aur, o misiune ce îi fusese dată și mult mai experimentatului Leonardo Da Vinci, dar în care acesta eșuase. O motivație în plus pentru tânărul artist de a-și da măsura talentului său și de a-l surclasa pe cel ce îi stătea „ca un ghimpe în coastă”. 

Ceea ce face ca romanul zămislit pornind de la această intrigă să fie unul de mare calibru este măiestria cu care autorul a împletit istoria autentică, probată prin documente cu imaginația sa debordantă. A luat astfel naștere un roman cu multiple valențe: istoric, de dragoste, documentar-monografic, epistolar și, bineînțeles, psihologic. Pentru că Mathias Enard îndrăznește să sondeze și să realcătuiască pe baza speculației cele mai ascunse gânduri ale marelui artist renascentist. 

Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți
Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți
Mathias Énard
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram