Visuri şi secrete

Vlad Zver
Vlad Zver 09 Iulie, 2014
813
Pe Danuta Wałęsa o suspectez de sinceritate.

Nu e suficient că memoria ne alterează constant trecutul, ştergând şi adăugând fapte şi gânduri istoriilor noastre; cărţile autobigrafice devin adevărate materiale de lucru pentru istoricii care se străduiesc să deosebească adevărul de ficţiune, răfuielile personale de observaţii pertinente şi documentele sterile de mărturiile inedite. Soţia lui Lech Wałęsa preferă să se plaseze în afara centrului de foc al evenimentelor şi să îşi povestească viaţa ca mamă, ca femeie care a trăit bucuria de a-l şti aproape pe Papa Ioan Paul al II lea, ca observator atent şi nepărtinitor al naşterii democraţiei poloneze, dar care a avut, de-a lungul timpului, contacte pline de semnificaţie cu activitatea lui Wałęsa.

Femeia care a primit Premiul Nobel pentru Pace pe când soţul ei se temea că nu i s-ar permite reintrarea în Polonia, dacă ar merge la Oslo, supravegheată pas cu pas zeci de ani, forţată să crească aproape singură opt copii, Danuta Wałęsa nu putea avea o viaţă liniştită, dar, protejată constant de soţul său, nu a ajuns atât de implicată în politica vremii încât să merite a fi privită cu suspiciune.

Din carte pleci cu o mare întrebare, pe care şi-o pune şi Danuta Wałęsa: „ De ce nu poarta nr. 2 împodobită cu flori, a Şantierului Naval din Gdansk, din anul 1980, ci Zidul Berlinului care s-a prăbuşit abia în 1989 avea să devină simbolul libertăţii şi al democraţiei?“

Visuri şi secrete
Visuri şi secrete
Danuta Wałęsa
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram