Viscolul

Vlad Zver
Vlad Zver 21 Mai, 2014
813

Deși are toate ingredientele care m-ar face să rezonez cu el, Viscolul lui Sorokin m-a dezamăgit ușor. De ce? Pentru că nu este deloc specific lui.

Realism magic, atmosferă de basm rusesc, mersul pe urmele monștrilor sacri ai literaturii ruse sunt elemente care, adeseori, te fac să iubești romanul care le conține. Ei bine, dacă autorul nu era Sorokin și nu aș fi un fan înfocat al acestuia, poate că altfel aș fi văzut cartea…

Zombi spre care aleargă Platon Ilici Garin într-o mașină trasă de 50 de căluți mari cât o potârniche și înnoptarea într-un cadavru de uriaș sunt sorokiene. Dar construcția romanului nu. Or, eu sunt și voi fi pentru întotdeauna un iubitor de proză sorokiană al cărei dezmăț lirico-grotesc este de neconfundat și neegalat. Dezmăț care se găsește și în Viscol, dar foarte atent ”matrițizat” datorită dorinței autorului de a construi un roman rus clasic.

Așa cum îi stă bine unei relații sănătoase autor-cititor mai apar scântei, amenințări de despărțire și vorbe grele spuse la nervi, uitate, mai apoi, în litri inodori și incolori de vodcă. Sorokin m-a dezamăgit cu Viscolul, însă, manipulator abil și stăpân desăvârșit peste metehnele întunecate ale cititorului, doar pentru a mă prinde și mai categoric și fără drum de întoarcere în mrejele scriituri, limbajului și imaginației sale.

Viscolul
Viscolul
Vladimir Sorokin
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram