Victor Brauner. Victor – Victorios

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 01 Octombrie, 2019
1982

Numele lui Victor Brauner este sinonim cu cel al Avangardei românești, el fiind unul dintre cei care au pus bazele acestei mișcări, alături de Sașa Pană, Stephan Roll, Ilarie Voronca sau Geo Bogza, și totodată unul dintre principalii ilustratori ai revistelor UNU, Urmuz sau 75HP, precum și a multor volume de versuri și proză ale colegilor săi. Cu toate acestea, desenele și lucrările sale de grafică nu au făcut obiectul interesului galeriilor românești de artă, decât în prea mică măsură, singurele sale expoziții românești fiind cele din 1924, pe când el avea doar 21 de ani și un stil încă neformat și în 1935, pe când publicul românesc nu era încă pregătit pentru viziunea sa suprarealistă. 

Anul 2019 înseamnă printre altele și readucerea lui Victor Brauner în atenția românilor iubitori de artă în general și ai devoratorilor avangardei în special, prin organizarea, de către Galeria DADA, a unei expoziții exhaustive, ce cuprinde desene originale, gravuri, colaje inedite, în stil dada, litografii și linogravuri ale artisului, precum și cărțile ilustrate de acesta. 

Albumul „Victor Brauner. Victor-Victorios: desene, gravuri, obiecte, evenimente”, editat de Editura Vellant în colaborare cu Galeria DADA, reprezintă însă mai mult decât un simplu album de prezentare al unei expoziții. În cuprinsul celor peste 430 de pagini, pe lângă reprezentarea grafică a majorității lucrăriloe expuse, se regăsesc și o serie de eseuri despre viața și opera lui Brauner, precum și despre receptarea critică a acesteia, semnate de critici de artă români și internaționali. Printre temele abordate, aș aminti doar tema dublului, analizată din perspective multidisciplinare și problema sumbrei previziuni care l-a urmărit pe artist cu mult înainte de dramaticul accident în urma căruia își pierde ochiul stâng. 

Victor Brauner. Victor-Victorios: Desene, Gravuri, Obiecte, Evenimente (bilingv)
Victor Brauner. Victor-Victorios: Desene, Gravuri, Obiecte, Evenimente (bilingv)
Cristinel Popa
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram