Victimă fără chip

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 Martie, 2020
2545

Fabian Risk e un inspector care a dat-o în bară rău de tot și e nevoit să o ia de la capăt. Părăsește Stockholm-ul pentru că a eșuat atât pe plan profesional, cât și în viața sa personală. Însă e pregătit să o ia de la capăt. Ajuns în orașul natal, Helsinborg, nu reușește să se bucure de concediul planificat alături de familie pentru că o serie de crime par să ducă la o concluzie ciudată: un bărbat care a studiat în aceeași școală cu el, ba chiar în aceeași clasă, ucide colegii care l-au lovit și batjocorit în anii de școală. Și nu doar pe ei, ci și pe cei care au asistat nepăsători la momentele de răutate și cruzime. Iar Risk era unul dintre cei din urmă, cei care închideau ochii și se făceau că nu e nimic în neregulă.

Însă Risk nu e omul care să respecte regulile și nici autoritatea. Așa că ajută în anchetă, dar face totul în felul său. Are intuiții bune, însă și înclinații greșite înspre a rezolva totul de unul singur, cât mai repede posibil. Și tocmai aceste apucături nechibzuite duc la unele greșeli, duc către noi victime și către un soi de haos general în care nimeni nu mai știe cine e criminalul și care e motivul adevărat pentru care sunt uciși oamenii.

Un roman inteligent, un inspector destul de nepriceput și uneori antipatic în modul în care încearcă să rezolve ancheta, un criminal meticulos și misterios despre care crezi că știi deja totul în prima jumătate de roman, apoi îți dai seama că ai greșit și motivațiile pot fi mai stranii decât ai crezut inițial. O intrigă destul de bine construită cu mulți pași greșiți, piste eronate, personaje mai bune sau mai puțin eficiente. Plus ancheta poliției, lovită și ea de concurența dintre poliția suedeză și daneză și micile războaie ierarhice, birocratice, care riscă să arunce totul în aer. Cred că e unul dintre romanele în care mi-a plăcut mai mult povestea decât personajul principal. Însă nu toți sunt eroi ca în romanele lui lui Lee Child, așa că uneori lucrurile se rezolvă prin căi misterioase și nu țin neapărat de calitățile și de pregătirea celor care anchetează.

Victimă fără chip. Seria Fabian Risk (Vol. 1)
Victimă fără chip. Seria Fabian Risk (Vol. 1)
Stefan Ahnhem
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram