Verde uimitor

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 08 Aprilie, 2019
2534

Ceea ce e cu adevărat extraordinar la acest volum e faptul că autorii s-au străduit să ne explice cât de puține lucruri știm cu adevărat despre lumea plantelor, iar din puținul pe care îl știm o bună parte a idelor pe care le avem despre plante e greșită. Pentru că adevărul e cu totul altul: lumea plantelor e cu adevărat miraculoasă și surprinde chiar și pe cei mai experimentați cercetători din domeniu. 

Pentru mine, după „Viața secretă a copacilor” de Peter Wohlleben, acesta e a doua carte care mă pune serios pe gânduri. Plantele sunt extrem de inteligente și extrem de diferite de restul animalelor de pe Pământ. Asta și pentru că nu au posibilitatea de a se mișca și pentru că viața lor are un cu totul alt ritm decât cel vizibil ochiului nostru. Însă plantele au toate simțurile pe care le avem noi sau animalele, și încă multe altele. Comunică între ele, știu să evite pericolele și colaborează unele cu altele pentru a se ajuta. Uneori colaborează cu insecte sau păsări pentru a se înmulți și pentru a scăpa de diverși dăunători. Alteori produc prin rădăcini diverse sunete pentru a transmite mesaje. Plantele dorm și când dorm iau poziții asemănătoare momentului înmuguririi, așa cum animalele dorm în poziții familiare din amintirile lor din primii ani de viață. Ah, și pe măsură ce îmbătrânesc, plantele dorm mai puțin așa cum oamenii bătrâni au nenumărate probleme cu somnul. Tot din volumul lui Stefano Mancuso și al Alessandrei Viola aflăm că plantele au simțuri care nouă ne lipsesc cu desăvârșire: pot măsura umiditatea din sol cu precizie pentru a-și îndrepta rădăcinile către acea zonă, pot recunoaște modificările chimice din sol sau aer, pot simți câmpurile electromagnetice sau pot neutraliza diverse substanțe chimice periculoase, ajutând în felul aceste și pe oameni. Plus multe altele. 

Vă recomand să citiți cât mai rapid acest volum. Cu siguranță ne schimbă perspectiva asupra lumii vegetale și pune clar sub semnul întrebării celebra afirmație a vegetarienilor: nu mănânc decât legume și fructe pentru că animalele suferă!

Verde uimitor
Verde uimitor
Stefano Mancuso, Alessandra Viola
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram