TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Veranda cu frangipani

Mia Couto, autor mozambican de expresie portugheză, a primit în anul 2007, la Roma, Premiul Uniunii Latine pentru Literaturi Romanice. Și cum din juriul ce i-a decernat premiul a făcut parte și doamna Gabriela Adameșteanu, din partea României, în scurt timp proaspăt premiatul autor a ajuns și pe scena de carte românească, grație editurii Art și traducătoarei Mioara Caragea, care s-a aplecat asupra romanului Veranda cu frangipani.

În acest roman, autorul ne poartă prin scurta viață de împrumut a unui mort reîntrupat pentru o scurtă perioadă de timp în trupul unui inspector de poliție trimis să ancheteze o crimă bizară ce a avut loc la un azilul de bătrâni Sao Nicolau. Ermelindo Mucanga, devenit inspectorul Izidine Naita, stă de vorbă cu mai mulți oameni din anturajul celui ucis, în fapt directorul azilului Vasto Excelencio. Ancheta nu se anunță deloc una simplă, întrucât fiecare dintre cei chemați să dea mărturie își asumă crima, ba chiar cu mândrie, considerând că a făcut un bine comunității. Ceea ce complică lucrurile și mai mult este faptul că nicio mărturie nu seamănă cu alta.

Ceea ce dă și mai multă savoare scriiturii lui Mia Couto este includerea de cuvinte exotice, aparținând dialectului vorbit în acea regiune a Mozambicului, în discursul fiecărui personaj. În plus, sunt scoase la iveală o pleiadă de credințe, tradiții și superstiții specifice acelei lumi. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii Simona Antonescu
În cea de-a doua lor călătorie prin trecutul de veacuri al poporului român,...
Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană Alexia Udriște
În cea de-a treia călătorie în timp, în căutarea gemenilor din...
Pomul cel darnic Pomul cel darnic Pomul cel darnic Shel Silverstein
Cu siguranță, cea mai mare dovadă de prietenie și iubire este renunțarea de sine...
Wabi-Sabi Wabi-Sabi Wabi-Sabi Francesc Miralles
Romanul „Wabi-Sabi” poate fi socotit o continuare a bestsellerului...
Iisușii mei Iisușii mei Iisușii mei George Banu
De cele mai multe ori, când intri într-o casă și vezi multe icoane pe...