Vegetariana

Alexandra Bondoc
Alexandra Bondoc 06 Martie, 2018
1174

Romanul Vegetariana al scriitoarei sud-coreene Han Kang o are drept protagonistă pe Yeong-hye, o tânără casnică ce este căsătorită cu un bărbat simplu, dar care crede că știe foarte bine care e rolul femeii într-o casă. Viața soților este una banală, lipsită de excentricități, dar lucrurile se schimbă radical atunci când Yeong-hye decide, în urma unui vis sângeros, să devină vegetariană, descotorosindu-se de toată carnea pe care a putut-o găsi în casă.

Textul e alcătuit din trei micro-narațiuni, Vegetariana, Pata mongolă și Copaci în flăcări. M-a bucurat alegerea autoarei de a folosi pentru fiecare parte câte un personaj diferit pe post de personaj reflector. Și mai interesantă mi s-a părut opțiunea lui Han Kang de a nu-i da glas, în acest sens, protagonistei. Gândurile lui Yeong-hye ne sunt ilustrate doar prin descrierile pe care tânara le face viselor grotești pe care le are (în Vegetariana) și prin acele frânturi de replici rezultate în urma întrebărilor celorlalte personaje. Tind să cred că din această decizie a autoarei devine și mai clar faptul că Yeong-hye nu are nevoie de cuvinte pentru a-și exprima atitudinea față de lumea în care trăiește. O asemenea supoziție face din opțiunea ei de a deveni vegetariană un mod de a acționa împotriva represiunii unei societăți unde patriarhatul este puternic înrădăcinat, chiar un soi de manifest îndreptat împotriva represiunilor la care sunt supuse persoanele de sex feminin.

Astfel, în ciuda mesajului social foarte vehement, miza acestui roman nu poate fi tranșată atât de ușor, deoarece textul nu se limitează la această singură problematică. Potențialul simbolic al romanului este unul fabulos, începând de la simbolistica viselor pe care Yeong-hye le descrie și mergând până la asocierile dintre uman-animal-vegetal pe care tot ea le face. De asemenea, dimensiunea erotică a textului nu este una de trecut cu vederea. Violența, atât la nivel de limbaj, cât și la nivel de acțiune per se, ocupă și ea un loc destul de important în economia textului. În plus, Han Kang exploatează și domeniul artelor vizuale contemporane prin cumnatul lui Yeong-hye, personajul reflector din Pata mongolă. În Copaci în flăcări este de urmărit retorica din domeniul medical la care autoarea apelează.

Nu pot încheia fără a face următoarea remarcă: descrierile, imaginile și dialogurile acestui text sunt atât de vizuale încât îl fac să fie un roman cinematografic în cel mai firesc mod cu putință.

Vegetariana
Vegetariana
Han Kang
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram