Vama fantomă

Vlad Zver
Vlad Zver 04 Decembrie, 2014
813

Vama fantomă este povestea călătoriei lui Milo într-o lume în care toate abstracţiunile cu care lucrăm în mod curent prind viaţă, în care tot ce e fundamental şi de la sine înţeles ia formă reală şi poate fi înţeles şi perceput cu simţurile care, altminteri, ar fi rămas amorţite. Numerele prind viată, Literele se vând la târg, la fel şi cuvintele, toate culorile lumii sunt dirijate de o orchestră neştiută (fapt ce va certifica, dacă mai era nevoie, că doar muzica poate ţine lumea în frâu), sunetele lumii sunt preparate în laborator de către doctorul în disonanţă Cacofonus A. Discord, raţiunea ia dimensiuni spaţiale pentru că, dacă vei sări la Concluzii, vei constata că lucrurile par frumoase din depărtare, dar dezamăgirea va prinde proporţii când vei observa cât timp trebuie să pierzi pentru a înota singur din Insula Concluzii spre drumul firesc al gândirii.

Citatul preferat? „Ştiai că sunt aproape la fel de multe varietăţi de tăcere câte sunete există? Ai auzit vreodată liniştea minunată de dinaintea zorilor? Sau tăcerea şi calmul de după furtună? Poate cunoşti tăcerea ce se aude când nu ştii răspunsul la o întrebare, încremenirea unui drum de ţară noaptea, pauza plină de tensiunea aşteptării dintr-o cameră înţesată de lume, când cineva urmează să ia cuvântul ori, cea mai frumoasă dintre toate, clipa de după ce se închide uşa şi ai rămas singur în casă“.

Vama fantomă îi va învăţa pe copii că nimic nu trebuie să fie de la sine înţeles şi că nimic nu trebuie să rămână nechestionat dar şi că nu există abstractiuni pe care imaginaţia să nu le poată concretiza. Alice din Ţara Minunilor şi-ar dori, nu mă îndoiesc, să treacă măcar o dată dincolo de Vama fantomă.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram