Urzeala tronurilor

Andrei Pârva
Andrei Pârva 11 Iunie, 2019
1193

„Când intri în jocul tronurilor ori câștigi, ori mori. Nu există cale de mijloc”. Acest citat este sugestiv pentru întâmplările ce se vor petrece de-a lungul seriei Cântec de gheață și foc. „Urzeala tronurilor” este primul roman din această serie. Prin intermediul acestui volum, George R.R. Martin ne introduce într-o lume fantastică din ținutul Westeros, care se întinde de-a lungul a șapte regate și în care iarna sau vara pot dura ani întregi, fără întrerupere. Cele Șapte Regate sunt guvernate de lorzi, în fruntea cărora se află regele. Societatea este una medievală, guvernată după legi specifice. Acest roman  urmărește conflictul care se naște între marile case din Cele Șapte Regate. 

Cartea are o acțiune foarte complexă, fiind structurată pe mai multe capitole. Fiecare capitol se învârte în jurul unui personaj ce dă și numele capitolului. Romanul are o mulțime de personaje ce aparțin unei anumite Case. Protagoniștii primei părți din această serie fac parte din Casa Stark, care domnea peste teritoriile din Nord. Ned Stark este lord de Winterfell și paznic al Nordului. Lady Catelyn Stark este soția lui Ned, fiind născută la Riverrun, ca fiică a Lordului Tully. Sansa Stark este fiica cea mare a soților Stark și este preocupată să devină o adevărată doamnă, fiind atent îndrumată de Septa Mordane, care o ajută să-și dezvolte bunele maniere și să dobândească un comportament demn de o viitoare regină. Arya este sora mai mică a Sansei, fiind total diferită de aceasta. Este o fire rebelă și războinică, adoră aventura, călăritul și săbiile și se remarcă prin lipsa grației cu care ar trebui să fie înzestrată o fetiță de vârsta ei. Bran este fiul mijlociu al soților Stark și adoră să se cațere și să ajungă în cele mai inaccesibile locuri. Jon Snow este fiul bastard a lui Ned Stark, fiind disprețuit de Catelyn și tolerat de frații săi. Celelalte case mai importante sunt: Casa Baratheon, Casa Lannister, Casa Targaryen. 

Prin urmare, în acest volum, intitulat sugestiv „Urzeala tronurilor”, se urmărește conflictul, intrigile și jocurile politice care se nasc între marile case din Cele Șapte Regate, iar vara extrem de lungă pare să prevestească venirea unei ierni grele, ce va aduce schimbări importante, dramatice și neașteptate.

Urzeala tronurilor (Vol. 1)
Urzeala tronurilor (Vol. 1)
George R.R. Martin
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram