TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ursulețul lui Freud
Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud
Răzvan Petrescu

Multă vreme am considerat că cea mai bună cronică negativă pe care i-o poți face unei cărți slabe constă în a nu scrie nimic despre aceasta. Astfel, dacă niciun cronicar nu ar scrie nimic, gândeam eu, acea carte se va pierde în negura uitării și se va împrăfoșa pe rafturile librăriilor și bibliotecilor. Dar acest volum al lui Răzvan Petrescu m-a făcut peste noapte să îmi schimb viziunea asupra acestei probleme. 

„Ursulețul lui Freud” este o culegere de recenzii cât se poate de acide la o serie de cărți lipsite de orice valoare literară. Cărțile vizate aparțin în majoritatea lor covârșitoare genului erotic. Dar sunt puse la zid și cărți de S.F. sau beletristică de larg consum. În cazul cărților erotice, sunt taxate excesul de perversitate și lipsa unui fir epic demn de a fi urmărit. S.F.-urile sunt criticate pentru marea doză de banalitate, iar restul, pentru platitudini ce se întind pe sute de pagini spre disperarea cititorului care așteaptă cu sufletul la gură să se întâmple și ceva interesant. 

Ceea ce este cu adevărat uluitor la această carte este faptul că Răzvan Petrescu nu se sfiește să disece cu sângele rece al lucidității sale literare nici cărțile unor autori de prestigiu, sau considerați astfel, precum José Saramago, Philip Roth, Frații Strugațki sau Anaïs Nin. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

2 metri lătrați 2 metri lătrați 2 metri lătrați Justin Baroncea
2 metri lătrați vă prezintă o zi obișnuită din viața a doi câini cu...
Atlas Obscura Atlas Obscura Atlas Obscura Joshua Foer
A călători înseamnă a cunoaște, dar și mai mult, a fi uimit de ceea ce...
Dicționar de idei primite de-a gata Dicţionar de idei primite de-a gata Dicţionar de idei primite de-a gata Gustave Flaubert
Majoritatea scriitorilor este obsedată de o anumită idee, de un anumit persoanaj, de o...
Evocări Bisericești Evocări bisericeşti Evocări bisericeşti Dan Chiachir
Se știe dintotdeauna că Biserica și-a demonstrat forța umană și mai ales...
Superman vs. Salinger Superman vs. Salinger Superman vs. Salinger Andrei Mocuţa
Credeați că Marvel sau DC Comics sunt cei mai tari producători de super-eroi...