TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ursulețul lui Freud
Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud
Răzvan Petrescu

Multă vreme am considerat că cea mai bună cronică negativă pe care i-o poți face unei cărți slabe constă în a nu scrie nimic despre aceasta. Astfel, dacă niciun cronicar nu ar scrie nimic, gândeam eu, acea carte se va pierde în negura uitării și se va împrăfoșa pe rafturile librăriilor și bibliotecilor. Dar acest volum al lui Răzvan Petrescu m-a făcut peste noapte să îmi schimb viziunea asupra acestei probleme. 

„Ursulețul lui Freud” este o culegere de recenzii cât se poate de acide la o serie de cărți lipsite de orice valoare literară. Cărțile vizate aparțin în majoritatea lor covârșitoare genului erotic. Dar sunt puse la zid și cărți de S.F. sau beletristică de larg consum. În cazul cărților erotice, sunt taxate excesul de perversitate și lipsa unui fir epic demn de a fi urmărit. S.F.-urile sunt criticate pentru marea doză de banalitate, iar restul, pentru platitudini ce se întind pe sute de pagini spre disperarea cititorului care așteaptă cu sufletul la gură să se întâmple și ceva interesant. 

Ceea ce este cu adevărat uluitor la această carte este faptul că Răzvan Petrescu nu se sfiește să disece cu sângele rece al lucidității sale literare nici cărțile unor autori de prestigiu, sau considerați astfel, precum José Saramago, Philip Roth, Frații Strugațki sau Anaïs Nin. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Manualul întâmplărilor Manualul întîmplărilor Manualul întîmplărilor Ştefan Agopian
Despre epoca fanariotă s-au scris poate sute de cărți, atât cu caracter istoric,...
Paradisurile artificiale Paradisurile artificiale Paradisurile artificiale Charles Baudelaire
Alături de „Florile răului”, „Paradisurile artificiale”...
Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
„Tot spațiul dintre gândurile mele, reprezintă volumul de debut al...
Marea despărțire Marea despărţire Marea despărţire Clive Staples Lewis
C.S. Lewis, cunoscut îndeosebi pentru seria de cărți pentru copii...
500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață Elise De Rijck
Recunosc, nu am avut niciodată o listă cu lucrurile pe care să vreau să le realizez...