TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Urmuz

Despre Urmuz se știe în mare parte că a fost unul dintre stâlpii avangardei literare românești, el rămânând de altfel în conștiința cititorilor  mai ales ca autorul celui mai scurt roman din literatura română, Pâlnia și Stamate, numit de către autor, „roman în patru părți”, dar fiecare parte nedepășind 2 pagini.

 Volumul de față are marele merit de a fi unul bibliofil, conținând pe lângă opera în sine a lui Urmuz, adevărate bijuterii ale literaturii absurde și suprarealiste, și o serie de documente menite să aducă lumină asupra personajului Urmuz. În loc de prefață sunt redate „Spicuiri din adevărata viață a lui Urmuz”, semnate de sora acestuia, Eliza V. Vorvoreanu, din care aflăm ce fel de fire avea „părintele lui Stamate”, care erau pasiunile sale, precum și care au fost împrejurările în care acesta a decis să își curme viața. De asemenea, sunt redate ca o postfață a Paginilor bizare, atât o mică parte din corespondența lui Urmuz cu Tudor Arghezi, cât și o serie de „Amintiri” despre acesta, semnate de același Arghezi, precum și de G. Ciprian. Nu lipseste nici „Receptarea critică” a operei sale, la această rubrică semnând: George Călinescu, Tudor Vianu, Miron Grindea, Marin Sorescu, Matei Călinescu, Nicolae Balotă, Eugen Ionescu ș.a.

 Ca o formă de inedit, volumul este însoțit și de un audiobook, conținând opera „Fuchsiada”, improvizată în limba română și în limba franceză de Avant’n’Gard & Monsieur Delagare.


Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...