TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Urmuz

Despre Urmuz se știe în mare parte că a fost unul dintre stâlpii avangardei literare românești, el rămânând de altfel în conștiința cititorilor  mai ales ca autorul celui mai scurt roman din literatura română, Pâlnia și Stamate, numit de către autor, „roman în patru părți”, dar fiecare parte nedepășind 2 pagini.

 Volumul de față are marele merit de a fi unul bibliofil, conținând pe lângă opera în sine a lui Urmuz, adevărate bijuterii ale literaturii absurde și suprarealiste, și o serie de documente menite să aducă lumină asupra personajului Urmuz. În loc de prefață sunt redate „Spicuiri din adevărata viață a lui Urmuz”, semnate de sora acestuia, Eliza V. Vorvoreanu, din care aflăm ce fel de fire avea „părintele lui Stamate”, care erau pasiunile sale, precum și care au fost împrejurările în care acesta a decis să își curme viața. De asemenea, sunt redate ca o postfață a Paginilor bizare, atât o mică parte din corespondența lui Urmuz cu Tudor Arghezi, cât și o serie de „Amintiri” despre acesta, semnate de același Arghezi, precum și de G. Ciprian. Nu lipseste nici „Receptarea critică” a operei sale, la această rubrică semnând: George Călinescu, Tudor Vianu, Miron Grindea, Marin Sorescu, Matei Călinescu, Nicolae Balotă, Eugen Ionescu ș.a.

 Ca o formă de inedit, volumul este însoțit și de un audiobook, conținând opera „Fuchsiada”, improvizată în limba română și în limba franceză de Avant’n’Gard & Monsieur Delagare.


Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...