Ura cu care loveşti

Vlad Zver
Vlad Zver 17 Iulie, 2018
813

THUG  este prescurtarea de la The Hate U Give, este un joc de cuvinte inventat de rapper-ul poet și militant pentru drepturile minorității de culoare, Tupac Shakur. Deși muzica gangsta nu-mi este neapărat pe plac, eu fiind mai atras de metalele grele, am ascultat melodiile lui Tupac Shakur și încă o mai fac, deoarece rapper-ul este unul dintre cei mai profunzi și inteligenți scriitori de versuri pe care i-am ascultat vreodată. 

Uciderea persoanelor de culoare de care se face vinovată și responsabilă poliția americană în ultimul timp este subiectul mai multor cărți apărute dincolo de ocean, însă Ura cu care lovești este unul dintre titlurile care au suscitat un răspuns pozitiv uriaș în rândurile cititorilor și, într-o oarecare măsură, pe bună dreptate.

 

Angie Thomas reușește să prezinte incredibil de real și dureros dualitatea pe care o persoană de culoare o poate simți în momentul în care pășește într-o școală de elită, dominată de albi, comparativ cu viața din cartierul în care a crescut și trăiește. Starr Carter este o adolescentă inteligentă care încearcă să închidă pe cât posibil prăpastia uriașă dintre cele două lumi, însă în momentul în care prietenul ei din copilărie, Khalil, este ucis într-un mod stupid de polițiști, viața ei se va schimba radical. 

Subiectele cărții sunt de interes și actualitate în societatea americană, subiecte pe care și adolescenții români le cunosc, teoretic, având în vedere că Facebook-ul reușește cu atât de mult succes să anuleze distanțele fizice și temporale. Prin urmare, volumul nu este greu de înțeles, situațiile expuse - ușor de apreciat, iar puternicul personaj Starr sigur va prinde rădăcini în inima tuturor cititorilor. 

O singură problemă am cu acest titlu: în momentul în care știi cât de urâtă e ura și cât de mult rău pot face preconcepțiile, cât sunt de nocive și de criminale, ar trebui să știi și că este foarte important să nu ai și tu același comportament ca al adversarului tău.

Ura cu care lovești
Ura cu care lovești
Angie Thomas
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram