Unde nu-i cap, vai de popoare!

Cartepedia
Cartepedia 22 Decembrie, 2017
5

Ne place să avem emisiuni diferite, de opinie, de producție diversă, în care să vedem și partea critică a presei, în care realitatea este discutată, în care actualitatea de peste zi este marcată de „gura presei”. Asta face Dragoș Pătraru de câțiva ani prin emisiunea Starea nației. Acum avem discursurile, textele emisiunilor, adunate în volume, publicate la editura Litera.

Unde nu-i cap, vai de popoare! este a doua carte a Stării Nației și conține textele emisiunii, iar în instrucțiunile de folosire din prefață Dragoș Pătraru explică de ce a ieșit acest al doilea volum: „Mai întâi, pentru că prima a avut succes și, din încasările pe care le-am făcut, am reușit să ajutăm mai multe familii nevoiașe. Apoi, pentru că zilnic există un cel puțin un text atât de bun, încât e păcat să se piardă”. Autorul mai spune despre telespectatori, care, practic, au cerut cărțile, pentru că sunt fideli și că fără ei nu s-ar difuza emisiunea la niciun post de televiziune. Dragoș Pătraru organizează diverse întâlniri prin țară și prin străinătate, lansări de carte-dezbateri cu telespectatorii, care devin astfel și cititori ai cărții.

Jurnaliștii și scenariștii din echipa Starea Nației sunt pur și simplu îndrăgostiți de scris și oricât de multă expunere ar oferi televiziunea, presa scrisă rămâne prima dragoste. Dragoș Pătraru scrie că „probabil, de aia am și gândit un format de emisiune care ne obligă întâi să scriem textele, și apoi maimuța de mine să le citească de pe prompter.” Așadar, cartea conține și o prefață-descriere a ceea ce înseamnă și munca din spatele emisiunii. Textele bune, analitice, subtile, din cadrul unei emisiuni fac întotdeauna ca produsul să fie mai aproape de exigențele noastre. Probabil că prin asta și rezistă emsiunea. Iar rezistența i se multiplică și prin acest volum, care poate fi citit ușor, pe sărite, în pauze sau seara, înainte de emisiune.

Dragoș Pătraru explică o dată-n plus existența unei astfel de emisiuni: „Nu vrem să vă convingem de nimic, nu vă cerem să votați cu cineva. Ne dorim o lume care să aibă în centrul ei omul. Nu banii, nu instituțiile. Oamenii!” Deci, o carte cu textele unei emisiuni care își dorește să umanizeze. Dacă mai e loc, bineînțeles.

Unde nu-i cap, vai de popoare!
Unde nu-i cap, vai de popoare!
Dragoș Pătraru
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram