TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Unde fugim de-acasă
Unde fugim de-acasă? Unde fugim de-acasă?
Marin Sorescu

Unde fugim de-acasă este una dintre cele mai iubite cărți pentru copii din literatura română, rivalizând cu cele două Cărți cu Apolodor ale lui Gellu Naum. Poate pentru că este scrisă sub formă de povestiri în rime? Sau poate pentru că și rimele acelea nu sunt altceva decât jocuri de cuvinte ce sună mai degrabă a suprarealism pentru copii? Dar copiii nu știu ce este acela suprarealism. Nu știu, dar îl gustă, și le place. Pentru că ei ori privesc, ori citesc, ori mănâncă, tot cu sufletul curat o fac. De fapt, știu, pentru că îi plimbă pe copii pe tot întinsul pământului, de la Polul Nord la Polul Sud, ba chiar pe sub pământ, prin aer, pe Lună, ajungând până și în Capitala Bazaconiei. Ca să nu mai vorbim de mare, munte, deltă și chiar pe fundul tuturor ploilor.

Avem practic într-o singură carte, ora de geografie, de biologie, de cultură civică, de istorie și chiar de literatură.  Cum ar veni, un ghiozdan întreg între două coperți. Ah, și desenul. Pentru că această carte minunată este acum ilustrată de Ágnes Keszeg. Și prefațată de un alt iubitor al copiilor, Liviu Papadima. Această carte este o rețetă sigură pentru hrănirea vocabularului și mai ales pentru dezvoltarea imaginației. Arma secretă: oralitatea stilului lui Marin Sorescu care le dă copiilor senzația că este prezent fizic atât în viața lor, cât și în vis. Lectură plăcută, copii!

De asemenea, această carte se recomandă și adulților, ca tratament sigur pentru descrețirea frunții și pentru alungarea depresiei. Dar mai cu seamă pentru a-i reînțelege pe copii. Așadar, lectură plăcută și vouă, copiilor de ieri, de azi și de mâine!

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...