Unchiul Oswald

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 29 Iulie, 2019
2545

Păstrând umorul negru, cinismul și ideile năstrușnice, literatura pentru adulți a lui Roald Dahl e totuși foarte diferită de cea pentru copii. De pildă romanul de față, „Unchiul Oswald”, o relatare despre un unchi celebru, extrem de bogat și de afemeiat, e un volum pe care nu l-aș recomanda în niciun caz copiilor, oricât de precoce sau de maturi sunt ei.

Cum v-am spus, romanul scrie biografia unui personaj pus pe cucerit lumea și în special femeile. Miza vieții sale e cea de a se îmbogăți cât mai repede posibil și a păși în patul femeilor din lumea întreagă. Și lucrul acesta pare posibil după ce Oswald, tânăr fiind, reușește să găsească un afrodisiac minune, necunoscut până atunci. Afrodisiac care îi va permite să câștige primii bani, dar și să pună la cale, ceva mai târziu, una dintre cele mai ingenioase idei de afaceri. Care implică bani mulți, afrodisiac, minciuni și o mulțime de genii: artiști, politicieni, regi și oameni de știință. E genul acela de schemă financiară care dacă îți reușește te face incredibil de puternic și bogat. Iar dacă nu, ei bine. Nu totul e perfect pe lumea aceasta!

Amuzant, inteligent scris, ușor repetitiv în măsura în care ne sunt descriși toți pașii necesari pentru a te îmbogăți, romanul lui Roald Dahl e un soi de parodie la adresa cărților de antreprenoriat sau de psihologie practică. Da, e un manual fantastic despre cum poți deveni celebru, un manual pe care cu greu l-ar putea pune cineva în practică astăzi. Însă, cine știe?! Produse ca cele inventate de tânărul Oswald se găsesc deja în farmacii și cu siguranță i-au făcut bogați pe cei care le-au inventat. Citiți romanul dacă vreți să aveți parte de două-trei ore amuzante!

Unchiul Oswald
Unchiul Oswald
Roald Dahl
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram