Un veac de sinceritate

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 29 Decembrie, 2018
2545

În sfârșit avem un volum care să ne arate statisticile economice din ultima 100 de ani. Dincolo de cărțile de istorie, de subiectivismul și de interpretările personale ale unor perioade istorice (cum e cea interbelică), e absolut necesar să poți discuta pe baza unor date statistice. Să știi care era PIB-ul țării într-un anumit an, care era datoria externă, care era inflația etc.

Acest volum reușește să ofere publicului aceste date însoțite de explicații care contextualizează excelent anumite perioade istorice. Știm de pildă că PIB-ul țării a crescut de 26 de ori în 100 de ani. Știm că România a intrat de două ori în incapacitate de plată și acum vedem și de ce. La fel, vedem faptul că abia în 2003 începem să ne revenim și să egalăm economic situația țării de dinainte de revoluția, ceea ce dovedește cât de dură și de grea a fost perioada „tranziției”.

Dincolo de tabel și de statistica seacă, evoluția unor cifre arată evoluția unor modele economice, explică cum economia României a fost afectată de crizele internaționale, de războaie, de venirea comuniștilor și de naționalizare. Explică și sărăcia cruntă din anii ’80, atunci când Ceaușescu a decis să plătească integral datoria externă, dar și factorii care au dus la apariția acelei datorii externe.

Repet, un volum excelent, absolut necesar de citit de către toți cei care sunt interesați de istoria și de evoluția economică din ultimele decenii. Mai ales că pe baza acestor statistici se pot construi și câteva scenarii privind evoluția viitoare a țării.

Un veac de sinceritate
Un veac de sinceritate
Liviu Voinea
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram