Un miliard de ani până la sfârşitul lumii

Dan Andrei Rareș
Dan Andrei Rareș 19 Iunie, 2014
110

Forţe oculte şi conspiraţii interplanetare se insinuează în viaţa lui Dmitri Maleanov. Tânărul astrofizician moscovit începe cartea în maieu, pe cale să fie strivit de căldura în faţa căreia nu există jaluzele. Şi asta chiar în faţa unei descoperiri astronomice epocale pe care îşi doreşte să o denumească modest: cavităţile Maleanov. Şi acum apar intrigile celei de-a noua porţi care încearcă să te mituiască cu timbre de colecţie. Mesteci scrumbie afumată, socializezi nevinovat şi universal cu o colegă a soţiei extrem de armonios bronzată. Bineînţeles. În viaţa omului sunt atatea bucurii, lucrurile mărunte contează dar...Bineînţeles, cavităţile. Şi aici ochii lui Dmitri se aprind iar şi socializarea se transformă în prelegere şi gândurile eroului nostru zboară în spaţiu, din calcul în calcul le găseşte dimensiunile, le măsoară poziţia şi frecvenţa. Grafice uluitoare desenează curbe printre sori iar la capătul curbei aşteaptă algoritmul cavităţilor.

Când se ajunge aici, universul homeostatic se cutremură în faţa lui Dmitri care nu poate fi cumpărat pentru că e prea naiv. Încearcă să-l intimideze. Întâi ii sinucide vecinul la care obişnuia să-şi lase cheia. Apoi află poveştile lui Zohar cel blestemat, cu sute de femei îndrăgostite nebuneşte de el, şi a lui Gluhov Vladen Simionovici, orientalistul, despre care Velikovsky ştie mai multe. Bine că Velikovsky e destul de degajat în legătură cu ce se întamplă, şi cafeaua lui e excelentă şi ţinuta ireproşabilă si râsul lui aminteşte de un marţian satisfăcut. De fapt ce naiba s-a întamplat la sfârşit la Velikovsky, ce a fost acolo? Şi copacul care a înflorit din senin în mijlocul curţii?

Dmitri e sfâşiat de alegeri până la sfârşitul cărţii. Comfortul sau sinceritatea? Dragostea sau cariera(cu modestie numită viitorul omenirii)? Curajul, dar curajul în faţa a ce? Contează în faţa a ce trebuie să ai curaj? Există o limită a lui, este curajul o calitate? E vorba oare de ceva mai mult în cartea asta decât despre cinci oameni de ştiinţă care consumă alcool, în diferite apartamente pe scara aceluiaşi bloc?

O meditaţie asupra imposibilului cu votcă şi icre, îmbibată cu sentimentul acela de "cineva care te priveşte peste umăr". Oare nu eşti chiar tu?

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram