Umilirea publică în epoca internetului

Vlad Zver
Vlad Zver 01 August, 2016
813

Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant, deosebit de bine documentat, intrigant și cu o autoironie savuroasă, Ronson m-a câștigat de la începutul până la sfârșitul cărții sale.
Umilirea publică în epoca internetului pleacă de la o întâmplare al cărui subiect principal a fost Ronson însuși: o echipă de cercetători îi fac lui Ronson propriul spambot pe Twitter, spambot care-l deranjează pe autorul cărții care cere o confruntare față în față cu aceștia. Confruntarea are loc, Ronson filmează interviul, îl pune pe youtube, după care se delectează cu comentariile acide, crude, agresive la adresa cercetărilor, descoperind astfel că tocmai a pornit o umilire publică, o umilire pe care chiar el a simțit-o și condamnat-o când a văzut profilul spambot-ului...
Ce înseamnă umilirea publică în epoca internetului? Jon Ronson o compară cu umilirea publică din trecut când oamenii erau umiliți în piețe publice, erau dezbrăcați și biciuți sau însemnați pe viață cu fierul înroșit pentru a ști toată lumea cine este persoana respectivă și cu cine au de-a face. Astfel de povești sfârșeau tragic, majoritatea celor care erau umiliți astfel se sinucideau sau nu mai erau în stare să-și regăsească locul în societate.
Studiile lui Ronson arată că umilința publică de pe internet nu este absolut deloc departe de umilințele aprige din piețele publice de acum o sută sau două de ani. Oare ne-am gândit vreodată la efectul unor comentarii agresive la vreun status sau poză pusă de cineva pe internet? Ne-am gândit că respectiva persoană s-ar putea să se sinucidă din cauza respectivei postări care a ajuns virală și care i-a arătat că poate să fie urâtă de o lume întreagă? Ne-am întrebat vreodată dacă persoana respectivă a încercat o glumă proastă, dar nevinovată? Că respectiva glumă i-ar putea aduce demisia și imposibilitatea de a se mai angaja vreodată?
Cartea lui Jon Ronson încă este amuzantă, încă este ironică, dar este mult mai întunecată decât Testul psihopatului. Este o carte despre noi, despre utilizatorii de internet și rețele sociale care cel puțin o dată au lăsat un comentariu violent, care au condamnat o opinie sau glumă, care au distribuit un status, poză sau videoclip viral și care au ajutat astfel, cât se poate de direct, la distrugerea unei vieți...

Umilirea publică în epoca internetului
Umilirea publică în epoca internetului
Jon Ronson
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram