TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Umilirea publică în epoca internetului

Într-o lume în care realitatea virtuală și activitatea zilnică pe rețelele de socializare ocupă din ce în ce mai mult timp, abuzurile și violența nu sunt deloc străine de noi. Vedem violența în fiecare zi în postările agresive, agramate și pline de ură de pe facebook, twitter sau din comentariile postate pe siteurile de sport, doar pentru a da câteva exemple. Jon Ronson caută explicații pentru această erupție de violență în on-line și concluziile sale sunt înspăimântătoare.

Fiecare capitol reia povestea unui caz celebru, supus oprobiului public: plagiatori, oameni care au inventat surse, oameni care fac glume deplasate sau victime ale politicii hiper-corectitudinii politice, cu toții s-au lovit de valul de furie al utilizatorilor de rețele. Atacuri violente, postări cu amenințări, divulgarea de informații personale și chiar atacuri fizice, pierderea locului de muncă, depresiile, iată cum arată harta intimă a unui subiect al umilirii publice. Jon Ronson discută cu victimele și cu agresorii, caută explicații, simptome și origini pentru acest fenomen public la care nici măcar legislația actuală nu reușește să îi facă față.

Citit abia acum, excelentul volum publicat de către editura Art a devenit o revelație personală a anului 2017 pentru mine. Ar merita o dezbatere publică și cu siguranță ar merita să intre pe o listă de lecturi obligatorii în școală, liceu sau facultate. Ceea ce reușește să aducă în față Jon Ronson e înfricoșător, imposibil de controlat și ne afectează pe toți. Mediul on-line a reușit în scurt timp să scoată ce e mai urât din oameni și lucrul acesta trebuie înțeles și dezbătut cât de serios este posibil. Cartea aceasta e doar începutul.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

În viață În viață În viață Yu Hua
Considerat unul dintre cei mai buni prozatori chinezi contemporani, Yu Hua a...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
Lumea Marianei Enriquez e o lume de coșmar. O lume în care violența, macabrul,...
Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Kazuo Ishiguro
Când știi că prozatorul nostru e născut în Japonia, dar de mic copil a...
Cei opt munți Cei opt munți Cei opt munți Paolo Cognetti
Unul dintre cele mai bune romane citite în acest an, Cei opt munți al italianului...
Războiul mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Marin Mălaicu-Hondrari
Ricardo Rivas Ponti este președintele unuia dintre cele mai controversate state aflate...