TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Umilirea publică în epoca internetului

Într-o lume în care realitatea virtuală și activitatea zilnică pe rețelele de socializare ocupă din ce în ce mai mult timp, abuzurile și violența nu sunt deloc străine de noi. Vedem violența în fiecare zi în postările agresive, agramate și pline de ură de pe facebook, twitter sau din comentariile postate pe siteurile de sport, doar pentru a da câteva exemple. Jon Ronson caută explicații pentru această erupție de violență în on-line și concluziile sale sunt înspăimântătoare.

Fiecare capitol reia povestea unui caz celebru, supus oprobiului public: plagiatori, oameni care au inventat surse, oameni care fac glume deplasate sau victime ale politicii hiper-corectitudinii politice, cu toții s-au lovit de valul de furie al utilizatorilor de rețele. Atacuri violente, postări cu amenințări, divulgarea de informații personale și chiar atacuri fizice, pierderea locului de muncă, depresiile, iată cum arată harta intimă a unui subiect al umilirii publice. Jon Ronson discută cu victimele și cu agresorii, caută explicații, simptome și origini pentru acest fenomen public la care nici măcar legislația actuală nu reușește să îi facă față.

Citit abia acum, excelentul volum publicat de către editura Art a devenit o revelație personală a anului 2017 pentru mine. Ar merita o dezbatere publică și cu siguranță ar merita să intre pe o listă de lecturi obligatorii în școală, liceu sau facultate. Ceea ce reușește să aducă în față Jon Ronson e înfricoșător, imposibil de controlat și ne afectează pe toți. Mediul on-line a reușit în scurt timp să scoată ce e mai urât din oameni și lucrul acesta trebuie înțeles și dezbătut cât de serios este posibil. Cartea aceasta e doar începutul.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Batman. Conclavul bufnițelor Batman. Conclavul bufnițelor (vol.1) Batman. Conclavul bufnițelor (vol.1) Scott Snyder
Gotham este orașul pe care Batman îl știe la perfecție. Îi cunoaște...
Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr John Verdon
Un coleg de facultate din trecutul lui Dave Gurney e înspăimântat de o serie...
Problema celor trei corpuri Problema Problema celor trei corpuri (vol. 1) Cixin Li
Una dintre cele mai celebre serii SF din ultima vreme, trilogia Amintiri din trecutul...
Zgomotul timpului Zgomotul timpului Zgomotul timpului Julian Barnes
Deși are succes și e considerat unul dintre compozitorii de viitor, Șostakovici...
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Când muritorii dorm e unul dintre volumele de proză scurtă publicate postum,...