TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Umilirea publică în epoca internetului

Într-o lume în care realitatea virtuală și activitatea zilnică pe rețelele de socializare ocupă din ce în ce mai mult timp, abuzurile și violența nu sunt deloc străine de noi. Vedem violența în fiecare zi în postările agresive, agramate și pline de ură de pe facebook, twitter sau din comentariile postate pe siteurile de sport, doar pentru a da câteva exemple. Jon Ronson caută explicații pentru această erupție de violență în on-line și concluziile sale sunt înspăimântătoare.

Fiecare capitol reia povestea unui caz celebru, supus oprobiului public: plagiatori, oameni care au inventat surse, oameni care fac glume deplasate sau victime ale politicii hiper-corectitudinii politice, cu toții s-au lovit de valul de furie al utilizatorilor de rețele. Atacuri violente, postări cu amenințări, divulgarea de informații personale și chiar atacuri fizice, pierderea locului de muncă, depresiile, iată cum arată harta intimă a unui subiect al umilirii publice. Jon Ronson discută cu victimele și cu agresorii, caută explicații, simptome și origini pentru acest fenomen public la care nici măcar legislația actuală nu reușește să îi facă față.

Citit abia acum, excelentul volum publicat de către editura Art a devenit o revelație personală a anului 2017 pentru mine. Ar merita o dezbatere publică și cu siguranță ar merita să intre pe o listă de lecturi obligatorii în școală, liceu sau facultate. Ceea ce reușește să aducă în față Jon Ronson e înfricoșător, imposibil de controlat și ne afectează pe toți. Mediul on-line a reușit în scurt timp să scoată ce e mai urât din oameni și lucrul acesta trebuie înțeles și dezbătut cât de serios este posibil. Cartea aceasta e doar începutul.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...