Umilirea publică în epoca internetului

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 August, 2017
2541

Într-o lume în care realitatea virtuală și activitatea zilnică pe rețelele de socializare ocupă din ce în ce mai mult timp, abuzurile și violența nu sunt deloc străine de noi. Vedem violența în fiecare zi în postările agresive, agramate și pline de ură de pe facebook, twitter sau din comentariile postate pe siteurile de sport, doar pentru a da câteva exemple. Jon Ronson caută explicații pentru această erupție de violență în on-line și concluziile sale sunt înspăimântătoare.

Fiecare capitol reia povestea unui caz celebru, supus oprobiului public: plagiatori, oameni care au inventat surse, oameni care fac glume deplasate sau victime ale politicii hiper-corectitudinii politice, cu toții s-au lovit de valul de furie al utilizatorilor de rețele. Atacuri violente, postări cu amenințări, divulgarea de informații personale și chiar atacuri fizice, pierderea locului de muncă, depresiile, iată cum arată harta intimă a unui subiect al umilirii publice. Jon Ronson discută cu victimele și cu agresorii, caută explicații, simptome și origini pentru acest fenomen public la care nici măcar legislația actuală nu reușește să îi facă față.

Citit abia acum, excelentul volum publicat de către editura Art a devenit o revelație personală a anului 2017 pentru mine. Ar merita o dezbatere publică și cu siguranță ar merita să intre pe o listă de lecturi obligatorii în școală, liceu sau facultate. Ceea ce reușește să aducă în față Jon Ronson e înfricoșător, imposibil de controlat și ne afectează pe toți. Mediul on-line a reușit în scurt timp să scoată ce e mai urât din oameni și lucrul acesta trebuie înțeles și dezbătut cât de serios este posibil. Cartea aceasta e doar începutul.

Umilirea publică în epoca internetului
Umilirea publică în epoca internetului
Jon Ronson
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram