Tribul

Ioana Stan
Ioana Stan 02 Iunie, 2021
871

Jurnalistul american Sebastian Junger adună în „Tribul” toate motivele posibile pentru care nouă, oamenilor, ne era și ne-ar fi mult mai bine trăind conectați la comunitatea din care facem parte și legați de ”triburile” din care ne tragem.


”Pe oameni nu greutățile îi supără, ba chiar le merge bine în mijlocul lor; ce îi supără este absența sentimentului că sunt utili.”


Folosindu-se de experiența lui de jurnalist de război, Junger ne arată că viețile oamenilor capătă sens atunci când se simt implicați, când societatea are nevoie de ei să se implice și să fie membri activi. 

Dar totul se destramă atunci când, întorși de la război, eroii nu își mai găsesc locul în societate. Tribul lor nu mai are nevoie de ei și neștiind cum să se poarte cu ei și cum să îi ajute, aceștia ajung marginalizați și traumatizați atunci când sunt lăsați să se descurce singuri și să își rezolve singuri problemele într-o societate și într-un sistem nepregătite să facă față problemelor lor.


Junger se folosește de numeroase studii sociale și antropologice care arată că luptătorii triburilor indigene Americane erau primiți în sânul tribului și ajutați să depășească traumele suferite în luptă prin ritualuri străvechi, au avut o rată mult mai mică de probleme legate de PTSD iar suicidul era practic inexistent.

La polul opus se află soldații americani care nu sunt ajutați suficient nici de statul American și nici de societate – netrecându-se cu adevărat la stadiul de ”thank you for your service!” – implicit având o rată mai mare de probleme legate de PTSD și având un procent ridicat de sinucideri în rândurile veteranilor de război.


Deși poate părea o pledoarie pentru război ca liant al triburilor moderne, Junger ne atrage atenția asupra lipsei de conexiune reală și profundă în societatea modernă și toate problemele cu care ne confruntăm ca o consecință a acestui fapt.


Tribul
Tribul
Sebastian Junger
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram