TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Toxic
Toxic Toxic
Françoise Sagan

Francoise Sagan a fost unanim considerată copilul teribil al scenei culturale franceze din anii ’50 – ’60. Consecințele unuia dintre actele sale de teribilism sunt prezentate în Toxic. În anul 1957, la doar trei ani de la răsunătorul său debut cu romanul Bonjour tristesse, Sagan are un accident de mașină în urmă căruia suferă o fractură a craniului, bazinului și toracelui. Intră în comă, dar supraviețuiește. Însă pentru a-i fi calmate durerile foarte mari, i se administrează zilnic, timp de trei luni, un înlocuitor al morfinei, numit 875 – Palfium, care ajunge să o intoxice. Urmează firește și cura de dezintoxicare.
Toxic reprezintă jurnalul ținut de scriitoare în timpul acestei perioade de dezintoxicare. Un text relativ scurt, scris cu sinceritate și luciditate. Poate fi privit și ca un document ce a imortalizat întâlnirea dintre scriitoarea Sagan și femeia suferindă Sagan, pasajele în care predomină estetica impecabilă a ambițioasei scriitoare îmbinându-se cu cele în care vioara întâi este suferința atât fizică, cât mai ales psihică și emoțională, în care rigorile estetice se autosuspendă, lăsând loc unor fraze neșlefuite.
Cartea este îmbogățită și cu ilustrațiile grafice ale lui Bernard Buffet, care surprinde goliciunea psihică a omului în fața suferinței și a morții. O lectură puzzle în urmă căreia vă veți simți mai apropiați în duh de scriitoarea franceză.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...