TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tot spațiul dintre gândurile mele

Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre experiența unei muște într-o cameră și o proză despre un poet ratat care are același nume cu celebrul Mircea Cărtărescu), volumul de debut al lui Bogdan Răileanu e unul peste medie și unul care anunță un prozator talentat, care reușește să construiască personaje credibile și scenarii ale căror finalitate te pune pe gânduri.

Un tată nu se înțelege cu soția, dar nici cu soacra, iar numele fetiței similar celui al ultimului mascul de rinocer alb produce derută și multă mâhnire în familie. Un bărbat părăsit de iubită vrea să se răzbune ducându-i cadou capul unei girafe, animalul ei preferat. Un preot poveștește unei călugărițe în mașină, pe drum spre o mănăstire, minunile apărute acolo și planurile lui de viitor. Un sculptor decoperă un salon de tao-masaj și își dă seama că una dintre prostituate e singura care-l calmează în viața lui dezorientată și agitată.

Proze cu voci preponderent masculine, însă bine schițate în deruta și deseori lehamitea lor. De altfel, cred că acesta e punctul forte al acestui volum: vocile masculine, intime, retrase, frustre, agresate cumva de lumea din jurul lor și de celelalte personaje. De citit și de urmărit acest prozator, mai ales că proza scurtă e un gen dificil și greu de strunit în volumele de debut.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...