TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tot spațiul dintre gândurile mele

Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre experiența unei muște într-o cameră și o proză despre un poet ratat care are același nume cu celebrul Mircea Cărtărescu), volumul de debut al lui Bogdan Răileanu e unul peste medie și unul care anunță un prozator talentat, care reușește să construiască personaje credibile și scenarii ale căror finalitate te pune pe gânduri.

Un tată nu se înțelege cu soția, dar nici cu soacra, iar numele fetiței similar celui al ultimului mascul de rinocer alb produce derută și multă mâhnire în familie. Un bărbat părăsit de iubită vrea să se răzbune ducându-i cadou capul unei girafe, animalul ei preferat. Un preot poveștește unei călugărițe în mașină, pe drum spre o mănăstire, minunile apărute acolo și planurile lui de viitor. Un sculptor decoperă un salon de tao-masaj și își dă seama că una dintre prostituate e singura care-l calmează în viața lui dezorientată și agitată.

Proze cu voci preponderent masculine, însă bine schițate în deruta și deseori lehamitea lor. De altfel, cred că acesta e punctul forte al acestui volum: vocile masculine, intime, retrase, frustre, agresate cumva de lumea din jurul lor și de celelalte personaje. De citit și de urmărit acest prozator, mai ales că proza scurtă e un gen dificil și greu de strunit în volumele de debut.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Murind când vine primăvara Murind când vine primăvara Murind când vine primăvara Ralf Rothmann
Doi puști care abia încep să decopere greutățile vieții, dar și frumusețea...
În inima țării În inima țării În inima țării J.M. Coetzee
Cel mai recent roman tradus la noi din opera lui Coetzee este unul dintre romanele de...
Proscrișii Proscrişii Proscrişii S.E. Hinton
Știu că în colecția Cărți Cult a editurii Art găsești o selecție de...
Pădurea. Instrucțiuni de folosire Pădurea Pădurea Peter Wohlleben
Îmi plac pădurile, locuiesc la marginea unei păduri, și cu toate acestea nu sunt...
Numele meu este Anton Numele meu este Anton Numele meu este Anton Geo Dinescu
Anton e un puști retras care va deveni încet, încet un tânăr timid,...