TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tot ce nu ți-am spus

Nu vreau să stric plăcerea lecturii nimănui cu această recenzie, așa că mă voi rezuma la cîteva rînduri despre ce am apreciat și ce nu mi-a plăcut. Romanul de debut al lui Celeste Ng recapitulează firele mai mult sau mai puțin delicate care au condus la moartea personajului Lydia, vrînd să arate, pe scurt, că dinamica familiilor este întreținută de proiectarea așteptărilor unora și încercarea celorlalți de a le satisface. Desigur, fiecare familie are tipicul său, dar Ng vorbește aici despre presupusul enfant prodige, cel îngenuncheat încetișor de proiecțiile și exigențele unei familii bîntuite deja de umbra eșecului și a nevoii de integrare. Încărcătura psihologică a romanului este, așadar, una considerabilă. Oarecum subtilă, falsa prezentare a romanului ca fiind un thriller are un rol moralizator, cred: în raport cu moartea, cruzimea criminalului și lipsa de înțelegere care duc la o sinucidere au valențe asemănătoare. 


Acestea fiind spuse, mi s-a părut că autoarei îi lipsește o anumită finețe în conturarea personajelor, în stabilirea ritmului povestirii și în construcția dialogului.

 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Metro 2033 Metro 2033 Metro 2033 Dmitri Gluhovski
Îmi place să-i întreb pe cei care ajung la casă cu Metro 2033 dacă au...
Şuncă pe pîine Şuncă pe pîine (Top 10+) Şuncă pe pîine (Top 10+) Charles Bukowski
Cu toate că n-a fost aşa chiar din faşă, Chinaski era un puşti dur pe vremea...
Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Walter Moers
Căpitanul Urs Albastru îşi aminteşte aproape fenomenologic apariţia sa pe lume...
Gândeşte-te la un număr Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr John Verdon
Romanul despre care vorbim deschide seria detectivului Dave Gurney şi este, în...
Soţii şi concubine Soţii şi concubine Soţii şi concubine Su Tong
Femeile din lumea pe care o dezvăluie Su Tong în cele câteva povestiri care...