TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tomi. O poveste
Tomi. O poveste Tomi. O poveste
Adrian Oprescu

Despre atașamentul dintre oameni și animale s-au scris multe cărți de-a lungul timpului. Poate dominante sunt cele despre pisici. Poate cele mai spectaculoase sunt cele în care animalul de companie este un porcușor sau o maimuță. Nici calul nu se poate plânge că a fost sărit de la index. Și totuși, cu ce ar veni în plus o carte despre relația unui copil cu câinele său? Tocmai prin naturalețe. Povestea lui Adrian Oprescu în care evocă figura lui Tomi, câinele său credincios, nu are în ea nimic forțat, nimic spectaculos. Și cu toate acestea, paradoxal, nu plictisește. Te ține cu sufletul la gură. Ce pozne a mai făcut Tomi? Pe cine a mai speriat? Ce pedepse și-a mai luat? 

Scriitura lui Adrian Oprescu fascinează prin realismul desăvârșit. Evocă pur și simplu, ca și cum ar fi ținut un jurnal, o seamă de întâmplări petrecute în compania câinelui Tomi. Un câine lup, dresat pas cu pas, pe care autorul-stăpânul nu ezită nici în a-l lăuda nici în a-l pedepsi atunci când întrece măsura cu toanele sale canine.  Mai pe scurt, nu vă așteptați la un câine vorbitor, ci mai curând la un câine ce știe să comunice cu stăpânul său rămânând câine.

De remarcat faptul că, deși autorul a fost unul dintre vitregiții sorții, fiind condamnat la doi ani de Canal, totuși el preferă să rezume această experiență într-o singură propoziție spre finalul cărții. Și aceasta deoarece își propune ca Tomi să rămână, totuși, o carte pentru copii, iar copiii nu au voie să își tulbure inocența cu atrocitățile comunismului.

Așadar, o lectură simplă, fără farafastâcuri inutile care totuși vă va sensibiliza prin duioșie, nostalgie și mai ales prin naturalețea relatării.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...