Toate păsările din cer

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 09 Aprilie, 2018
2545

Amestecul de SF, Fantasy și o tematică Young Adult face din romanul Toate păsările din cer un roman greu de clasificat pentru încadrările actuale ale literaturii de gen. Premiate cu Nebula și Locus, aventurile celor două personaje principale, Patricia și Laurence, combină două lumi total diferite.

La începutul romanului, Patricia e o puștoaică retrasă, care poate vorbi cu păsările și de care lumea se ferește la școală, și nici acasă nu o duce mai bine. Va deveni, pe măsură ce înaintezi în roman, o vrăjitoare pricepută, dar impulsivă și la fel de nesociabilă, chit că va încerca să amelioreze acest lucru. Laurence, colegul Patriciei din școala generală, are parte de același tratament. Puștiul de care râde lumea și care va lua bătaie în pauze de la colegii mai puternici și răi, obsedat de calculatoare și programare. Va inventa un ceas care te poate teleporta în timp pentru 2 secunde și va intra astfel în lumea unor inițiați ai informaticii puși pe găsit porți către alte dimensiuni și tunele care să teleporteze lumea pe o altă planetă. Laurence respinge magia ca pe ceva nefiresc, neștiințific și greu de demonstrat. Patricia testează magia pe ea și pe cei din jur, însă tot timpul ezită și dă semne că e îi este frică să meargă până la capăt.

Cei doi prieteni, pe care mai târziu îi va lega și o relație de dragoste, viața îi va despărți pe căi diferite. În jurul lor, pământul așa cum îl știm noi e pe ducă, o serie de cataclisme naturale distrug orașele și întreaga civilizație. Fiecare cale are propria ei metodă de salvare de la apocalipsă, însă cele doi căi sunt diametral opuse și în curând se vor confrunta. Prietenii din copilărie vor deveni dușmani de moarte și magia naturală e testată din plin de forța armelor și a tehnologiei avansate. Cine câștigă, cine pierde și ce se va întâmpla cu Laurence și Patricia, ei bine, iată câteva întrebări pentru care merită să citiți cartea.

Deși e prezentată ca o carte pentru adulți, cred că fanii seriei Magicienii o vor iubi la nebunie. Eu unul o văd încadrată mai degrabă acolo, în zona Young Adult.

Toate păsările din cer
Toate păsările din cer
Charlie Jane Anders
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram