TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Toate păsările din cer
Toate păsările din cer Toate păsările din cer
Charlie Jane Anders

Amestecul de SF, Fantasy și o tematică Young Adult face din romanul Toate păsările din cer un roman greu de clasificat pentru încadrările actuale ale literaturii de gen. Premiate cu Nebula și Locus, aventurile celor două personaje principale, Patricia și Laurence, combină două lumi total diferite.

La începutul romanului, Patricia e o puștoaică retrasă, care poate vorbi cu păsările și de care lumea se ferește la școală, și nici acasă nu o duce mai bine. Va deveni, pe măsură ce înaintezi în roman, o vrăjitoare pricepută, dar impulsivă și la fel de nesociabilă, chit că va încerca să amelioreze acest lucru. Laurence, colegul Patriciei din școala generală, are parte de același tratament. Puștiul de care râde lumea și care va lua bătaie în pauze de la colegii mai puternici și răi, obsedat de calculatoare și programare. Va inventa un ceas care te poate teleporta în timp pentru 2 secunde și va intra astfel în lumea unor inițiați ai informaticii puși pe găsit porți către alte dimensiuni și tunele care să teleporteze lumea pe o altă planetă. Laurence respinge magia ca pe ceva nefiresc, neștiințific și greu de demonstrat. Patricia testează magia pe ea și pe cei din jur, însă tot timpul ezită și dă semne că e îi este frică să meargă până la capăt.

Cei doi prieteni, pe care mai târziu îi va lega și o relație de dragoste, viața îi va despărți pe căi diferite. În jurul lor, pământul așa cum îl știm noi e pe ducă, o serie de cataclisme naturale distrug orașele și întreaga civilizație. Fiecare cale are propria ei metodă de salvare de la apocalipsă, însă cele doi căi sunt diametral opuse și în curând se vor confrunta. Prietenii din copilărie vor deveni dușmani de moarte și magia naturală e testată din plin de forța armelor și a tehnologiei avansate. Cine câștigă, cine pierde și ce se va întâmpla cu Laurence și Patricia, ei bine, iată câteva întrebări pentru care merită să citiți cartea.

Deși e prezentată ca o carte pentru adulți, cred că fanii seriei Magicienii o vor iubi la nebunie. Eu unul o văd încadrată mai degrabă acolo, în zona Young Adult.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...