TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tirania penitenței

S-a tot zis despre bătrânul continent că a obosit și că, plin de remușcare, s-a retras de pe scena marilor evenimente odată cu cele două războaie mondiale. Europa este acum o umbră a vechii imagini, fiind mult prea ocupată cu ura de sine pentru a mai interveni cumva pe scena politică. Noua obsesie pare a fi penitența. Suntem vinovați! Am creat atâtea atrocități – Inchiziția, cruciadele, sclavismul, comunismul, nazismul, Holocaustul... Ne indentificăm cu criminalii și cu torționarii, ne merităm ura întregii lumi, ne merităm atentatele teroriste, empatizăm cu cei ce ne vor răul. Timpul trece, iar Europa nu merge mai departe. Or, tocmai această pasivitate este marea greșeală a vremurilor noastre. Încercând să ne convingă să ridicăm capul, Pascal Bruckner ironizează comportamentul european, dându-ne ca exemplu pe tot mai egocentriștii (dar mândri) americani. Se fac vinovați de tot atâtea greșeli, însă sunt convinși de întâietatea și puterea statului lor. Noi ce vom face? Când ne vom plictisi de această autoflagelare?

Ce mi-a plăcut: ironia adresată Europei versus cea adresată Americii. În prima, se simt oarecare umbre de tandrețe. Observații și argumente pertinente. De asemenea, mi-a adus aminte de cartea lui Lucian Boia, “De ce este România altfel?” - și noi, românii, facem aceeași greșeală, deși avem (mult) mai puține motive pentru a face acest lucru. Să fie un vis de grandoare?

Ce nu mi-a plăcut: autorul are tendința de a se lăsa luat de val, se simte implicarea lui emoțională în problema discutată.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Scările Levantului Scările Levantului (Top 10+) Scările Levantului (Top 10+) Amin Maalouf
Am luat cartea dintr-o dorință de a citi ceva care să-mi aducă cât de puțin...
Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Frédéric Beigbeder
Dragostea durează trei ani este una dintre foarte puținele cărți pe care le-am citit...
Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Julian Barnes
N-am reușit niciodată să înțeleg prea bine romanele despre gelozie, poate...
Madame Mallory și micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Richard C. Morais
Face parte din categoria cărților feel-good. Deși lumea micului indian este un loc...
O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei Eluned Summers-Bremner
Pentru un insomniac, una dintre cele mai plăcute lecturi este tocmai despre ceea ce...