Tatuatorul de la Auschwitz

Andrei Pârva
Andrei Pârva 22 Februarie, 2019
1193

Deși s-au scris foarte multe cărți despre Holocaust, totuși acesta încă mai reprezintă o sursă inepuizabilă pentru literatură și în ziua de azi, fiind scoase la iveală teme ce stârnesc într-o foarte mare măsură interesul cititorilor. La fel se întâmplă și în Tatuatorul de la Auschwitz, un roman inspirat din evenimente autentice în care este prezentată povestea de dragoste dintre Lale și Gita și care a devenit bestseller foarte repede după publicarea sa.

Când ajunge cu trenul de vite la Auschwitz, Lale, un tânăr evreu din Slovacia, privește cu calm și detașare primele sale clipe în lagăr și face un jurământ, și anume, să supraviețuiască acestui lagăr. Sunt câteva lucruri care îl ajută să supraviețuiască. Un prim lucru ar fi că se împrietenește cu Pepan, tatuatorul principal al lagărului, iar când acesta dispare, Lale este desemnat să îi ia locul, ajungând Tätowierer. Din acest moment soarta lui se schimbă deoarece primește propriul lui pat, porții suplimentare de mâncare și dreptul la liberă trecere prin lagăr. Lale nu se bucură de unul singur de aceste beneficii, ci le împarte cu ceilalți, riscându-și viața și ajunge să facă contrabandă cu mâncare doar pentru a le asigura mai multă mâncare celor apropiați. Într-un final se află acest lucru și era să fie ucis dacă nu dădea peste Jakub, o persoană pe care Lale a ajutat-o în trecut și care a devenit torționar între timp. Dar acesta nu a uitat de bunătatea lui Lale când i-a oferit mâncare la aducerea sa la Auschwitz și îl scapă de moarte.

Însă lucrul cel mai important ce îl ține în viață pe Lale este dragostea sa față de Gita care, la rândul ei, este o evreică slovacă adusă în lagăr. Acesta o privește în ochi când o tatuează, deși nu avea voie să facă acest lucru, și se îndrăgostește de ea, iar din acel moment dragostea lor înflorește chiar dacă se aflau într-un loc menit să distrugă sufletul omenesc. Jurământul lor, că vor ieși vii din lagăr și că se vor iubi mereu, îi face să reziste gazărilor, torturilor din lagăr, uciderilor fără rost făcute la întâmplare și la cheremul soldaților germani, violurilor și tuturor experiențelor dezumanizante ce s-au petrecut în lagăr.

Tatuatorul de la Auschwitz
Tatuatorul de la Auschwitz
Heather Morris
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram