TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tăierea fecioarelor
Tăierea fecioarelor Tăierea fecioarelor
Tatiana Niculescu

Despre Tăierea fecioarelor a Tatianei Niculescu s-a scris deja destul de mult. Majoritatea punctelor de vedere s-au concentrat pe brutalitatea în sine a străvechiului ritual african prin care fetele intră în rândul femeilor, bazat pe excizia genitală. S-a discutat foarte mult despre faptul că acest act reprezintă o mutilare atât fizică cât și psiho-emoțională a tinerelor fete. 

În ceea ce mă privește, fără a intenționa câtuși de puțin să aduc vreo laudă acestui ritual, consider că accentul ar trebui pus pe latura antropologică a poveștii relatate aici. Aș urmări mai degrabă contactul pe care îl au oaspeții europeni cu gazdele lor din tribul de afari, aș pune accentul pe dualitatea care se naște din întâlnirea a două culturi total deosebite una de cealaltă, dualitate ce se naște atât din diferențele flagrante, cât și din surprinzătoarea disponibilitate a membrilor celor două culturi de a se cunoaște reciproc, de a căuta să se înțeleagă unii pe alții, de a încerca să pătrundă în psihologia culturală a celuilalt.

Pentru mine, aceasta este adevărata miză a romanului, întrucât ne arată o dată în plus că dincolo de mulțimea diferențelor ce ne despart, totuși, deschiderea sufletească este cea care ne apropie. La nivel pur uman, la nivelul tainic al inimii, cu toții suntem una, ceea ce ne permite să legăm relații frumoase și fructuase unii cu ceilați, indiferent de cultura din care venim și de modul de a percepe lumea în care trăim.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Întunericul Întunericul Întunericul Lemony Snicket
Nu se știe exact de ce, dar mai tuturor copiiilor le este frică de întuneric. Dar...
Păpușa Păpușa Păpușa Ismail Kadare
Marcat de moartea mamei sale, și mai ales de faptul că în ultimele ei zile...
Sărbătoarea neînsemnătății Sărbătoarea neînsemnătăţii Sărbătoarea neînsemnătăţii Milan Kundera
Alain, Ramon, Charles, personaje obscure, vag desenate de către Kundera, se...
Domnul Ibrahim și florile din Coran Domnul Ibrahim şi florile din Coran Domnul Ibrahim şi florile din Coran Eric-Emmanuel Schmitt
Moise este un copilandru evreu, ce trăiește în cartierul evreiesc al Parisului,...
Albul și negrul Albul şi negrul Albul şi negrul Eugène Ionesco
Nu multă lume știe că marele dramaturg Eugene Ionesco a fost și un împătimit...