Tăcere

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 27 Martie, 2017
2545

Pornind de la o realitate istorică – prigoana preoților catolici în Japonia secolului XVII – Shusako Endo descrie lupta dată pentru supraviețuire și credință în anii crânceni în care tradițiile japoneze și interesul comercial al olandezilor se opuneau creștinismului catolic și comunităților creștine locale.

Romanul reia călătoria lui Rodrigues, unul dintre preoții trimiși pe ascuns în Japonia pentru a afla adevărul despre zvonurile teribile că preotul iezuit Ferreira, unul dintre cei mai celebri preoți implicați în creștinarea Japoniei, a renunțat la credința sa trecând de partea autorităților locale. Zvonul, înfricoșător pentru preoții portughezi, devine un fapt real, iar Japonia acelor ani este un teritoriu al fricii, al torturii și al martirilor pentru că orice creștin prins practicând sau aprobând credința occidentală va fi condamnat rapid la moarte și chinuri teribile.

În acești ani de teroare, Rodrigues crede că poate să-și îndeplinească misiunea divină. Trădările, sărăcia și frica țăranilor, vremea urâtă și geografia necunoscută fac misiunea sa aproape imposibilă. Iar autoritățile nu rămân indiferente. Prins, torturat, Rodrigues e pus în fața unei decizii care îi reînvie faptele biblice: să jure strâmb și să renunțe la credință sau să moară în chinuri alături de cei pe care venise să îi salveze.

Tăcere este un roman tensionat și plin de emoție. Scrisă cu o mână sigură, povestea preotului portughez și a predecesorilor săi e o poveste tragică despre confruntarea dintre civilizații, puteri politice și perspective diferite asupra vieții. Cei puternici sunt înfrânți și cei lași ajung să supraviețuiască vremurilor. Nimeni nu are dreptate și nimeni nu privește senin și fără frică apropierea morții. Un roman care nu dă dreptate nimănui și lasă cititorului un acut sentiment de neputință.

Tăcere (Top 10+)
Tăcere (Top 10+)
Shusaku Endo
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram