Sulița deșertului

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 02 Septembrie, 2016
2545

Peter V. Brett depășește așteptările cu această serie Demon. Deși găsești o mulțime de locuri comune literaturii fantasy în romanele sale, măiestria sa în a construi conflicte și personaje te surprinde când te aștepți mai puțin. Însă să vă reamintesc subiectul seriei: ne aflăm într-un ev mediu al unei planete asemănătoare Pământului. Avem câteva orașe libere, rivale și cu multe comunități împrăștiate care le sunt vasale. Apoi, în sud, deșertul și o civilizație mult mai violentă – krasienii, asemănătoare populațiilor musulmane din istoria noastră. Cu toții luptă împotriva miezingilor (creaturi venite din Miezul Pământului) sau alagailor, cum le spun krasienii. Sunt creaturi care se ridică din pământ la adăpostul nopții și ucid orice ființă vie întâlnită. Împotriva lor oamenii luptă cum pot. Cel mai ușor cu ajutorul glifelor – limbaj scris, antic, cu puteri magice care, în cele mai multe cazuri, interzic accesul miezingilor într-un perimetru glifat. Oamenii mai curajoși, cum sunt krasienii, luptă cu arme, fără glife, bazându-se pe tehnici vechi de luptă corp la corp. Desori își pierd viața, însă acesta e și scopul final al luptei lor.
În această lume sumbră, avem câteva personaje principale care prevestesc un război de cucerire a lumii, dus de krasieni, dar și o confruntare finală între umanitate și miezingi. Cei care au citit primul volum (și e recomandabil să începeți cu Omul pictat, altfel nu înțelegeți prea multe din acest roman) vor avea ocazia să cunoască mai bine trecutul personajelor, dar și unele decizii din acel prim roman. Conflictul dintre omul glifat – Arlen și liderul krasienilor – Jardir devine mult mai profund și capătă alte nuanțe după ce prima parte a romanului ne prezintă viața lui Jardir de până la confruntarea dintre cei doi frați-de-sânge. Și această primă parte a romanului e și contribuția cea mai consistentă din noul roman, dar și cea mai bună. Intriga însă evoluează repede, personajele noastre sunt prinse între intrigile politice, personale, dar și între planurile Prințului miezingilor. Un personaj puternic conturat e Inevera, prima soție a lui Jardir. Are un rol esențial în acest roman și presimt că puterea ei va crește pe măsura dezvoltării poveștii.
Un roman foarte bun, peste nivelul primului din serie și care confirmă statutul de mare scriitor fantasy pe care și l-a câștigat recent Peter V. Brett. Seria Demon, alături de Cântec de gheață și foc și Arhiva furtunii de lumină a lui Sanderson, toate cele trei par a contura granițele și limitele fantasy-ului contemporan.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram