Sufocare

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 21 Mai, 2018
2545

Sufocare reprezintă volumul de debut al celebrului scriitor american Junot Díaz, volum care l-a scos repede în față prin amestecul de engleză cu spaniolă și prin personajele prozelor sale, personaje dure, tragice și deseori patetice. Pentru cei care au citit deja primul volum tradus de editura Black Button (Uite-așa o pierzi), reîntâlnirea cu Rafa și Yunior sunt argumente în plus pentru a citi și această carte.

Despre ce scrie totuși Junot Díaz? Despre Republica Dominicană și despre dominicanii care ajung legal sau nu în Statele Unite. Despre relații distruse, trădări, despre iubite pierdute sau dorite, despre sentimentul și comportamentul de macho ale bărbaților, despre copiii rămași acasă așteptând banii taților din State. Amestecul acesta de brutalitate, sexualitate pură și violentă, sărăcie și tristețe dau timbrul și vibrația vocilor pe care le vom întâlni în prozele lui Junot Díaz. Voci care caută salvarea și fericirea oferită de banii din slujbe mizere, obținute cu greu în Nueva York. Vocea lui Yunior, tot timpul prins la mijloc între mama rămasă acasă fără soț și fratele mai mare, Rafa, model masculin de duritate și de cucerire a femeilor.

Poveștile despre fete și femei, momentele de cumpănă alături de Beto, prietenul din copilărie homosexual, urmărirea răutăcioasă și incredibil de crudă a lui Ysrael, băiatul cu cagulă și fața mâncătă de porci, lecțiile prin care poți „prosti” o fată să se culce cu tine, aventurile adulților în Statele Unite, tați violenți și fără milă, dar care trimit din când în când dolari bine împachetați acasă, toate aceste episoade răzlețe construiesc de fapt o biografie a societății dominicane din a doua parte a secolului XX. O societate care încă își amintește anii dictaturii și care privește cu râvnă la banii vecinilor americani.

În proza lui Junot Díaz totul e permis, totul e îngăduit, nimic nu are limite. Nu contează decât succesul la femei, banii câștigați și fuga din cartierele sărace ale copilăriei.

Sufocare
Sufocare
Junot Diaz
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram